Пламен Димитров: Заплатите у нас трябва да растат с по-бързи темпове

Пламен Димитров: Заплатите у нас трябва да растат с по-бързи темпове

1069 лева нетно трябва да внесат двама души в семейството, за да живее прилично по българските стандарти към края на месец юни. Най-силно в джоба бъркат олиото и хлябът. Наистина има ръст на основни хранителни стоки, но от друга страна трябва да кажем, че и заплатите продължават да растат. За жалост обаче 2/3 от българите продължават да получават заплата под средната. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в сутрешния блок на bTV.
,,Минималната заплата трябва да расте с по-бързи темпове – 17-18% на година, за да може тя да стане около 1200 лева през 2025 г.“, допълни Димитров.
По думите му е задължителна и актуализация на бюджета.
Според президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов в страната съществуват картели по отношение на заплатите, уточнявайки, че големите градове са изключение.
,Заплатата не е функция на това къде се намира дадено предприятие, а какво произвежда“, посочи той.
Тези 17% може да изглеждат много, но такива трябва да бъдат темповете на повишение на заплатите заради пропуснатите години. Не си ли оправим доходите, нищо хубаво не ни чака, предупреди Манолов.
Президентът на КТ „Подкрепа“ призова Планът за възстановяване и устойчивост да заминава бързо в Европейската комисия за одобрение, защото „парите седят и чакат“./Новини.БГ

Още по темата