СДВР увери, че барикадите и палатковите лагери в София отново ще бъдат премахнати

СДВР увери, че барикадите и палатковите лагери в София отново ще бъдат премахнати


По време на протеста в София снощи е имало провокации и мероприятия, целящи окървавяване на протеста. Така от СДВР коментираха връщането на палатковите лагери и изграждането на барикади от пейки, кашпи и контейнери за боклук, което отново блокира три възлови кръстовища в столицата.

„През изминалата нощ бе направен неуспешен опит да се пролее кръв в центъра на града и да бъде взривен гражданския мир. Служителите на СДВР установиха груби, хулигански и вандалски прояви от страна на незаконно протестиращите лица, чиято кулминация бе в района на „Орлов мост“. Те се изразяваха в къртене на преместваеми съоръжения, на пейки и на кофи за боклук, както и изграждане на барикади. Различни групи протестиращи позиционираха на „Орлов мост“ камъни, павета, бутилки с цел да бъдат използвани срещу органите на реда и закона“, посочи на брифинг директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

„Относно подготовката и намеренията на тези лица да окървавят центъра на столицата свидетелстваше и начинът на барикадиране, който блокира дори преминаването на линейки през района. Неформалните лидери на барикадата даваха указания на присъстващите на място жени и момичета къде ще застават, за да бъдат използвани като жив щит срещу органите на реда. Имаше лица сред същите неформални лидери, които от началото на протестите призоваваха във „Фейсбук“, че е време да полетят павета. Установена беше и група 15-20 лица с маски и качулки, които следваха поведението и профила на ултраси от футболните агитки. На други лица бяха раздавани бухалки и вериги, с които бяха връзвани и кофите за боклук. Велосипедисти с устройства за радиовръзка обикаляха из широкия периметър в района, за да информират водачите на барикадата относно действията на полицията“, каза още Хаджиев.

Целта на всички тези мероприятия и провокации, по думите му, била да предизвика физически сблъсък с представителите на закона за окървавяването на протеста. „За нас, за разлика от всички тези лица, това не е война и здравето на столичани, включително на тези, които протестират макар и нерегламентирано, е от изключително значение. Заради повишения риск да пострадат хора, сред които жени и момичета, ръководството на СДВР взе решение да намали броя на полицейските сили и отново, както на 7 август сутринта, в подходящо време и условия да предприеме съответните мерки по възстановяване на конституционния ред в столицата“, изтъкна директорът на СДВР.

Той уточни, че на 8 август, в 3:30 часа сутринта, в Четвърто районно управление са били доведени двама души за проверка за „съпричастност към извършени хулигански действия в района на „Орлов мост“.

 

 

 

Още по темата