Европейските теми през седмицата: потребителски права, фармация и отношенията с Турция

Европейските теми през седмицата: потребителски права, фармация и отношенията с Турция


Благодарение на нови правила за колективни искове, одобрени от Европарламента във вторник, потребителите в ЕС ще имат възможност да се обединяват на национално и наднационално ниво, за да търсят компенсации срещу незаконни практики.

Депутатите призоваха Комисията да насърчи многократното използване на продукти, като улесни тяхната поправка. Те искат етикетите да съдържат ясни означения за дълготрайността на съответния продукт и да бъдат разработени правила за рекламните твърдения, че дадена стока е екологосъобразна.

Парламентът поиска по-строги правила за безопасност на продуктите, за да се гарантира, че всички стоки в ЕС са безопасни, независимо дали те се продават във физически или онлайн магазини и дали са произведени в или извън границите на ЕС.

В пленарен дебат депутатите приканиха държавите членки да се споразумеят за бюджета за 2021-2027 г., за да могат европейските средства да започнат да помагат за облекчаване на кризата с COVID-19. По отношение на бъдещите връзки между ЕС и Великобритания беше посочено, че Парламентът ще има нужда от време, за да разгледа и гласува по какъвто и да е текст на договор.

Депутатите изложиха приоритетите си за бъдещата промишлена стратегия на ЕС. Те настояха Комисията да преразгледа предложението си, за да вземе предвид отражението на пандемията, и да подкрепи бизнеса, особено малките предприятия, в прехода към по-зелена и цифрова икономика.

Бездомните хора трябва да получат възможност за интеграция на пазара на труда и достъп до здравни грижи и образование, заявиха депутатите.

Беше обсъдена и новата фармацевтична стратегия на ЕС. Парламентът призовава да се увеличи производственият капацитет в Европа, за да се гарантира наличие на безопасни лекарства на приемливи цени.

Парламентът одобри финансова помощ за възстановяване от земетресение в Хърватия и наводнения в Полша, както и за справяне с кризата с COVID-19 в Португалия, Гърция, Германия, Испания, Унгария и Ирландия. Общата стойност на пакета е 823 млн. евро.

В резолюция депутатите подкрепиха свободата на медиите и осъдиха опити за подкопаване на работата на журналистите.

Решение на Конституционния съд в Полша от октомври на практика забранява абортите и поставя под заплаха правата на жените, посочва друга резолюция.

Парламентът също така се обяви против решението на Турция да „отвори“ ограденото предградие Вароша в Северен Кипър, превърнало се в призрачен град. Това действие отслабва перспективите за цялостно решение на кипърския въпрос, посочват депутатите.

Още по темата