Борисов за еврочакалнята: Трябваше да сме заедно с президента и да се радваме

Борисов за еврочакалнята: Трябваше да сме заедно с президента и да се радваме


Премиерът Бойко Борисов, управителят на БНБ Димитър Радев и финансовият министър Владислав Горанов дадоха кратък брифинг в Министерския съвет след решението на европейските ни партньори да приемат България в механизма ERM II и Банковия съюз. 

Правителството и БНБ се поздравиха за добрата работата през последните две години. Благодарност имаше от страна на Борисов към дългия списък от европейски лидери, които са подкрепили страната. Някои като Меркел и Макрон, президентът на ЕЦБ Кристин Лагард и еврокомисари бяха назовани поименно. 

Встъпителните думи бяха на гуверньора на БНБ Димитър Радев. 

После думата бе отстъпена на финансовия министър Владислав Горанов. „Вярвам, че участието в Банковия съюз и впоследствие в Еврозоната и ще доведат до такова икономическо развитие като при останалите държави, които участват в тези механизми“, каза Горанов. По думите му следващата логична стъпка е присъединяването към еврото, което ще настъпи, когато се справим с предизвикателствата.

„Имаме надежда, че сме в правилната посока. интеграцията на страната ни в Еврозоната свързва икономиките на участващите държави-членки по начин, който дава не само икономически предимства, а и цивилизационен израз. Свързваме кръвоносната система на икономиката ни с едно от най-силните икономически формирования в света. Разбира се участието в ERM II и Еврозоната изискват усилия от наша страна,да правим реформи, които ни издигат до все по-голямо ниво на икономическо развитие. Точно днес бих искал да заявя, че когато българските институции и общество се обединят около определена цел, то може да бъде успешно“, каза още Владислав Горанов. 

В изказването на Борисов преобладаваха проблемите му с президента Радев.  „На тази дата трябваше да сме заедно с президента, членството на България в Банковия съюз е за десетилетия наред. А ние цял ден се мъчим да покажем кой кого и колко мрази. Боли от епитетите, които президентът Румен Радев употребява по негов адрес“, заяви Борисов.

След края на брифинга в Гранитната зала на Министерския съвет премиерът отиде при симпатизантите на ГЕРБ, които протестират пред сградата в подкрепа на правителството. На метри от тях е протестът пред президентството. 

Борисов не даде възможност за въпроси на журналистите в залата.

„Поздравявам и симпатизантите на президента Радев, днес е голям ден за България. Днес с Радев см са заедно и затова не съм щастлив, защото в този важен за България и управляващи, и опозиция е трябвало да споделят радостта от вестта за членството на България в Банковия съюз“, заяви премиерът пред симпатизантите на ГЕРБ. 

„От днес вече няма да фалират по 10-12 и повече банки. ЕЦБ, ЕС, Банковият съюз и всички ние ще контролираме това да не се случва. Ползите са големи за държавата. Неслучайно там са всички „бели“ държави. Истината е, че нищо не трябва да ни разделя. Това е най-гадното, което се случва в момента. Цяла Европа ни се радва. Цял свят пишат: „България, Хърватия и Дания“ са вътре в европейския валутен механизъм. Българският лев е фиксиран на точната цифра 1.955, което ние искахме. На този ден ние трябва да сме заедно с президента Радев и заедно да се радваме за успехите на България, а не да ни разделя полиция. Хората в Европа няма да разберат защо в такъв хубав ден за България има два митинга. Това ли искаме? Така ли искаме да се обединим? Правилно е всички да се хващаме на работа, а не всяка вечер да задръстваме града“, добави той.

Очаквайте подробности

Още по темата