СЗО отива в Китай да разследва как е възникнал COVID-19

СЗО отива в Китай да разследва как е възникнал COVID-19

Международен екип от експерти на Световната здравна организация (СЗО) ще пристигне на 14 януари в Китай да разследва как е възникнал новият коронавирус, предизвикал пандемията от COVID-19, съобщи китайската Национална здравна комисия, цитирана от световните агенции.

Първоначално бе планирано екипът да пристигне в Китай в началото на януари, но се стигна до отлагане, тъй като групата не беше получила разрешение за влизане в страната от Пекин.

Здравната комисия обяви дата, но не посочи подробности за маршрута на екипа, отбелязва Ройтерс и припомня, че пандемията тръгна в края на 2019 г. от град Ухан в Централен Китай.

В изявление комисията посочи, че чуждестранните специалисти ще работят заедно с китайски учени.

На 5 януари генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус изрази разочарование, че китайските власти бавят издаването на разрешение за пристигането на международната експертна група. Говорителка на китайското външно министерство обясни тогава, че забавянето се дължи на спецификата на официалните процедури в условията на пандемия.

Очаква се при пристигането си в Китай международните експерти да бъдат поставени под карантина, посочва Франс прес. АФП подчертава, че разрешението от китайските власти е огласено в деня, когато се навършва една година, откогато Китай съобщи за първия починал от мистериозния тогава нов вирус.

След появата си в Китай в края на 2019 г. причиняваното от коронавируса заболяване бързо се разпространи в повечето страни и на 11 март 2020 г. СЗО обяви пандемия, припомня ТАСС.

Източник: Cross.bg

Още по темата