Д-р Симидчиев посочи добрата новина за ковид-19

Д-р Симидчиев посочи добрата новина за ковид-19

„За огромно съжаление вече имаме четирицифрен брой на новозаразени. Добрата новина е, че процентът от тези, които влизат в болница, е малко по-нисък, но това е нормално, тъй като основната част на разпространението е през училищата, където са по-млади хора. Така че е нормално процентът на хоспитализирани да падне до 13% от общия брой разкрити”, коментира пулмологът д-р Александър Симидчиев в ефира на „Здравей, България” по NOVA.
„Много притеснителен е общият брой и фактът, че съотношението между хоспитализирани и такива, които постъпват в интензивни отделения, не се е променило”.
Д-р Симидчиев посочи, че в болницата на МВР в София обстановката е по-спокойна, тъй като се спазват всички протоколи за безопасност.
„Когато правилата се спазват, нещата вървят. От февруари до момента опознахме много повече вируса. Имаме протоколи, с които го лекуваме много по-ефективно, дори в домашни условия. Трябва ни повече време, за да може да се изследват и новите медикаменти и ваксини”.
По думите на д-р Симидчиев, той вече се е сблъсквал с идеята, че новият коронавирус е лабораторно създаден. Лекарят не е съгласен с това твърдение. Той посочи, че още през 2008 г. при прилепи в България е открит много сходен вирус.
„Нека се концентрираме върху нещата, които можем да променим. Дали това е лабораторен вирус или не – не можем да го променим по какъвто и да е начин. Това, което можем да променим е нашето поведение. Да ходим повече с маски, да спазваме физическа дистанция и да си мием ръцете. Тези неща са в рамките на това, което всеки един от нас може да направи”.
„Носенето на маски може да намали до 30% честотата на новозаразените. Това са изводите на доклад, направен в Канада от български професор”, посочи д-р Симидчиев. „Мерките, които има, са достатъчни. Трябва да бъдем разумни, за да ги спазваме, тъй като това ще позволи да намалим скоростта на разпространение”.
Д-р Симидчиев обясни и защо част от случите на ковид-19 протичат много тежко без пациентът да има придружаващи заболявания, като този на починалия д-р Хубчев.
Въвеждат извънредни мерки в Пловдив
„Обяснението е, че този вирус се опитва да избяга от т. нар. вроден имунитет. Избягвайки го, той направо се среща с т. нар. адаптивен или придобит имунитет. Този имунитет е много лесно променлив. И ако той свръхреагира може да се получи доста бързо и доста драматично цитокинова буря. Ако реагира слабо вирусът може да се размножи много”, обясни д-р Симидчиев и посочи, че това, как е настроен придобитият имунитет зависи от много фактори, както генетични, така и от околната среда, и на практика всеки случай е уникален.
„Аз съм противник на това да въвеждаме допълнителни медикаменти без да знаем какво се случва. Има доказани ефекти и медикаменти, които се ползват за конкретни ситуации”, подчерта д-р Симидчиев. Той добави, че болните от ковид-19 не трябва да взимат витамин C. „Ако нямаме доказан недостиг на витамини, взимането им може да доведе до хипервитаминоза, която има странични ефекти”.
По отношение на медикамента „Ремдесивир” д-р Симидчиев посочи, че ефектът за лечение на ковид-19 все още не е потвърден, тъй като са необходими още контролирани проучвания, но има индикации, че лекарството помага срещу болестта.
„Този вирус може да няма никакви симптоми – т. нар. асимптомно протичане, до много тежко общо заболяване”, каза още д-р Симидчиев./ Вести БГ
 

Още по темата