Държавните мъже с висока оценка за карловските военни, които участват в учението в Корен

Държавните мъже с висока оценка за карловските военни, които участват в учението в Корен

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов дадоха висока оценка на подготовката и способностите на участниците в тактическото учение „Балканска стена 2020“, което се провежда на учебен полигон „Корен“. На 27 октомври в хода на учението се проведе демонстрация на способности на формирования от състава на 61-ва механизирана бригада – Карлово и Казанлък. Гости на събитието бяха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, представители на държавната и местната власт.
„Военнослужещите показаха завиден професионализъм. Присъствал съм на много учения както у нас, така и в чужбина, и мога да кажа, че българският войник по своята подготовка по нищо не отстъпва на военнослужещите в никоя друга натовска държава“, каза министър Каракачанов. Той коментира, че доброто представяне на военнослужещите е свързано с подобряването на условията в Българската армия и като пример посочи повишеното заплащане, социалния пакет за военнослужещите, както и положителното отношение на държавното ръководство.
Министърът на отбраната каза още, че общественото внимание и положителна оценка за армията са от изключително значение за мотивацията на военнослужещите: „Както е казал Наполеон – един морално мотивиран войник се равнява на 12 физически подготвени. А ние виждаме, че нашите войници са и морално мотивирани и много добре подготвени“.
Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев подчерта, че независимо от условията на пандемия, планираното учение е трябвало да се проведе. „Като институция армията е призвана да гарантира сигурността на страната във всяко време и при всякакви условия. За да успее да го прави, трябва да има високи бойни способности, чието изграждане е постоянен процес. Това учение е елемент от този сложен процес. Армията като йерархична институция с ясно установени правила и разпоредби е взела всички необходими мерки“, посочи президентът Радев.
Той поздрави всички военнослужещи, Командването на Сухопътните войски и на 61-а механизирана бригада за блестящо организираното и успешно проведено тактическо учение, най-голямото през последните 20 години. „Това е много голям успех предвид всички предизвикателства, с които нашата армия се сблъскваше в продължение на дълги години. Днес се видя, че нашата армия има високоподготвени командири, на които можем да разчитаме, има способни и отдадени военнослужещи. Аз съм впечатлен от огневата мощ, координацията, взаимодействието, демонстрираните способности и висока подготовка“, подчерта държавният глава. /Текст и снимка: Пресцентър МО

Още по темата