ЕК привика посланика на Русия в Евросъюза

ЕК привика посланика на Русия в Евросъюза


Генералният секретар на Европейската комисия ще привика днес руския постоянен представител към институциите на ЕС в Брюксел Владимир Чижов заради решението на Москва да наложи санкции на осем европейски представители, сред които председателят на Европейския парламент Давид Сасоли и зам.-председателят на ЕК Вера Юрова. Това съобщи на бирифинг говорителят на външнополитическата служба на ЕК Петер Стано.

„Да, по отношение на руските санкции, ние поканихме постоянния представител на Русия, който ще се срещне с генералния секретар на Европейската служба за външна дейност днес следобед,“ каза той. Стано отбеляза, че според ЕС решението на Москва е безпочвено, неоправдано и политическо. Говорителят отбеляза, че днес представителите на Г-7 ще заседават в Лондон и въпросът с поведението на Русия ще бъде в дневния ред.

По неговите думи ЕС ще постави този въпрос на различни международни срещи. Според говорителя ЕС има много по-малко лостове за въздействие над Москва от Съвета на Европа, където Русия членува и може да бъде уличена в неизпълнение на поетите международни задължения.

Говорителят добави, че тези въпроси ще бъдат включени в дневния ред и на заседанието на външните министри от ЕС в началото на следващата седмица. По неговите думи ще бъде преценено какъв да бъде най-подходящият европейски отговор на руското поведение, насочено към трайно влошаване на отношенията и нарушаване на човешките права.

Тази тема ще бъде обсъдена и на срещата на върха на ЕС на 25 май.

Още по темата