Екатерина Захариева разкритикува изказване на премиера на Северен Рейн-Вестфалия

Екатерина Захариева разкритикува изказване на премиера на Северен Рейн-Вестфалия


Екатерина Захариева разговаря днес с Хайко Маас.

Външният министър Екатерина Захариева определи изказване на премиера на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, че българи и румънци са източник на огнище на Covid-19 в провинцията, като расизъм, подчертавайки, че е непремерено.

Захариева заяви това днес на среща в МВнР с германския си колега Хайко Маас. На въпрос дали Лашет трябва да подаде оставка германският дипломат №1 каза, че премиерът се е извинил.

Вчера и Букурещ реагира гневно на думите на Армин Лашет, че „румънци и българи са влезли в страната и вирусът е дошъл оттам. Това няма нищо общо с облекчаването на ограниченията, а с жилищните и трудовите условия на хората“.

Захариева и Маас са обсъдили приоритетите на германското председателство, което започва от 1 юли, и икономическото възстановяване от кризата с коронавируса.

Утре евролидерите ще обсъдят предложението на ЕК за създаване на фонд за възстановяване или актуализирания вариант на Многогодишната финансова рамка. Според Маас всяка една страна членка трябва да бъде готова за компромис.

Германия беше част от т.нар. лагер на пестеливите държави, които отказват да бъдат предоставени грантове, но сега се въздържа от подобни изказвания, като настоя за създаване на нови инструменти за контрол на разходите по фондовете за икономическо възстановяване. И заяви, че те трябва да бъдат насочени изцяло към икономиката и за дългосрочни цели като борбата с промените в климата.

По отношение на отварянето на границите след пандемията от Covid-19 и Маас, и Захариева призоваха да бъде прието общо решение и общи критерии, които да важат за целия ЕС и за държавите, граничещи с него. Това изказване бе по повод протеста на Турция, че за нея са наложени ограничения, въпреки че броят на новозаразените в страната е близък до този в някои европейски държави.

Хайко Маас коментира и диалога Косово-Сърбия и за пореден път повтори позицията на Германия, че е против размяна на територии. 

Още по темата