Транспортен хаос във Великобритания: Хиляди се опитват да напуснат страната, има опасност за доставките

Транспортен хаос във Великобритания: Хиляди се опитват да напуснат страната, има опасност за доставките

Хиляди чужденци и туристи се опитват да напуснат Великобритания в последните часове преди забраната за пътуване да влезе в сила.

Летищата в Лондон се изпълниха с хора, които бяха презаверили билетите си за неделя или се опитваха да го направят на място. Подобна беше картината и на гарите, след като стана ясно, че Франция и Белгия спират и влаковете от Острова. Хиляди се опитаха да напуснат Лондон и в посока други градове във Великобритания.

Заради мутацията на коронавируса столицата беше вкарана в нова, най-висока категория на карантина. 

Правителството на премиера Борис Джонсън описа като безотговорни и опасни опитите на гражданите да напуснат зоните в последните часове, преди новите мерки да влязат в сила.

Пристанището в Дувър е затворено за всички товарни превозни средства, напускащи Обединеното кралство за следващите 48 часа.

Това стана след като Франция наложи забрана за входящи пътувания след мутантния щам на Covid-19, който потопи Лондон и Югоизтока в ниво Четири.

Все пак превозвачите, идващи във Великобритания от Франция, ще бъдат допуснати, но има опасения, че шофьорите на камиони няма да пътуват, за да избегнат „изолацията“ във Великобритания. Около 10 000 камиона на ден пътуват през Дувър, което представлява 20% от всички стоки, доставяни и продавани във Великобритания.

Съществуват и опасения, че хаосът може да наруши доставките на коронавирусната ваксина Pfizer/BioNTech за Обединеното кралство, произведена в Белгия – с военни самолети, подготвени да доставят чрез въздушни превози, ако забраната продължи повече от 48 часа.

Премиерът Борис Джонсън ще проведе днес преговори за кризисната ситуация с министрите, докато председателства правителствената комисия за извънредни ситуации на фона на предупрежденията за „значителни смущения“ около пристанищата.

Страни, между които Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Белгия, Полша, Австрия, Дания, Ирландия и България, обявиха ограничения на пътуванията във Великобритания.

Андрю Опи, директор на BRC по въпросите на храните и устойчивостта, заяви, че всяко „продължително“ прекъсване ще бъде проблем в периода до края на преходния период от Брекзит на 31 декември.

„Малко превозвачи ще са готови да изпратят камиони и шофьори до Обединеното кралство без гаранция, че могат да се върнат в ЕС своевременно“, каза той. „Това е ключов път за доставка на пресни продукти по това време на годината“.

Източник: Flashnews.bg

Още по темата