Четвърта поредна вечер антиправителствените протести не секват

Четвърта поредна вечер антиправителствените протести не секват

Четвърти пореден антиправителствен протест започна в центъра на София. Граждани се събират пред президентството. Очаква се по-късно да тръгнат на шествие по централните улици.
Исканията на хората остават непроменени – оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.
Сред протестиращите пред президентството дойдоха депутати от БСП, както и бившият министър-председател Ренета Инджова. Тя коментира пред БГНЕС, че това правителство трябва да си ходи.
Протестиращите скандират: „Гешев е позор”, „Оставка”.
Николай Хаджигенов, един от организаторите на протеста поздрави хората на площада. Той поиска оставката на кабинета Борисов и на главния прокурор Гешев, когото определи като „зло, което трябва да се премахне“. Арман Бабикян, също организатор на протеста каза, че е време хората да спрат да живеят в страх и диктатура. Той призова хората да продължат да излизат на площада, докато правителството не падне. Бабикян настоя за електронно дистанционно гласуване, от което правителството го е страх, защото така още един милион българи ще могат да гласуват.
По-рано хората аплодираха бурно гвардейците, които маршируваха пред Президентството и скандираха „Българи юнаци“. Движението по бул. „Цар Освободител“ и бул. „Дондуков“ вече е спряно.
След като протестиращите се бяха събрали пред Министерски съвет, те тръгнаха по бул. „Дондуков“ , след което по ул. „Раковски“ и бул. „Цар Освободител“, за да стигнат пред парламента. Сградата на Народното събрание беше обградена от плътен полицейски кордон. Там
протестиращите изпяха химна на България и се отправиха към Орлов мост с викове „оставка“.
Те продължиха по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, ул. „Граф Игнатиев“ и с освирквания стигнаха пред Съдебната палата. След това демонстрантите са отново пред Министерския съвет, където има засилено полицейско присъствие. Движението в района продължава да бъде блокирано.
До гражданското недоволство се стигна
след изгонването на Христо Иванов от плажа в парк Росенец, както и след акцията на прокуратурата срещу двама от съветниците на президента.
По-рано днес на брифинг главният секретар на МВР Ивайло Иванов призова гражданите да не се поддават на провокации и протестът да мине мирно и спокойно като вчерашния.
И в Благоевград днес започнаха протести с искане за оставката на правителството.
Пред общината в 18 ч. се събраха 50-на души – сред тях единични представители на политически партии, но мнозинството са безпартийни, предаде агенция БГНЕС.
Днешният протест е началото, той беше мълчалив, от утре протестите започват с шествия, за каквито днес нямаше разрешение. „Правителството върви срещу гражданите, виждате излагацията на прокуратурата, искаме оставката на кабинета – не днес, не утре, а веднага”, каза лидерът на ДСБ в Благоевград Калоян Ханджийски. Така ще е всеки ден до победата, сигурен беше Ханджийски, единственият представител на партия.
„Тук сме, защото Благоевград е беден град, би трябвало всички да излязат, бизнесът ни е съсипан от НАП, всеки който не мисли като ГЕРБ го съсипват материално, а че държавата се управлява от мафиоти, на всеки вече е ясно”, каза един от протестиращите./Вести БГ/Снимка: DARIKnews/

Още по темата