Дончев обяви ще има ли гражданска война и импийчмънт, зоват президента да се разграничи от шпицкомандите на Божков

Дончев обяви ще има ли гражданска война и импийчмънт, зоват президента да се разграничи от шпицкомандите на Божков

Няма да допуснем гражданска война, дори да имаме шанс да я спечелим. Демокрацията работи, когато е безусловна и перманентна. Това заяви на брифинг в централата на ГЕРБ вицепремиерът Томислав Дончев, коментирайки ексцесиите, до които се стигна в късните часове на протеста. „Лесно е да накараш някого да мрази, трудно е да го накараш да вярва. Изкуството на политиката е от различни хора да можеш да сглобиш нещо добро, което води до добър резултат“, посочи той.
„Имаме 100 000 члена. Ако отговорим на призива, колко според вас могат да дойдат в София на гости? Това ли е политиката – да се мери кой е по-силен? Аз съм учил, че тя е сблъсък на идеи, на личности, сблъсъкът по улиците няма нищо общо с политика, даже и спорт не е”, попита гневно Дончев.
„Президентските избори минаха. Няма да ви говоря за импийчмънт”, каза Дончев в отговор на журналистически въпрос. „Приоритет в момента е България да остане мирно и спокойно място за живеене. Ще направим всичко възможно да го постигнем, дори това да ни коства политически щети”, каза още вицепремиерът. Депутатът Тома Биков бе категоричен, че провокацията на протеста е била подготвена.
„Шпицкомандите бяха съставени от професионалисти в дадена област. Към 22 часа, когато ескалира напрежението тези хора се подредиха в дъга и това много ясно се виждаше от Министерския съвет. Част от тях започнаха да пробиват кордона на полицията, това което ги спря беше много точната полицейска реакция. Видях хората от отсрещната страна, които се борят срещу мутрите, бягаха по другата улица и искаха да пребият нашите хора, между които имаше жени и възрастни.
Това беше целта им, спря ги бързата намеса на полицаите. Абсолютни професионалисти, никакво съмнение, че това е било някакво спонтанно недоволство на български граждани. Това е подготвено, тези хора това работят, правят го по мачове, те са на повикване. Другите, които протестираха мирно, е добре да се разграничат от тях още днес, а не да говорят за полицейско насилие”, смята още Биков.
„Нямаше насилие благодарение на полицаите. Ако те бяха изпуснали положението, щеше да има бой между двата митинга. Тези хора нямат никакви политически убеждения. Това са хора, които с платени от криминално проявени”, подчерта Биков. От ГЕРБ добавиха, че полицаите на протеста снощи са били провокирани. Срещу тях са хвърляни бутилки и монети. „Само си представете, Борисов вчера да беше стиснал юмрук, и да беше казал: „Да ги изметем!”. Защото от другата страна на булеварда имаше това: „Да ги изметем!” и ръчичка в юмрук”, коментира на свой ред Томислав Дончев. Той отново подчерта, че въпросът е „Кой носи политическата отговорност за всичко това”.
„Президентът не се разграничи от насилието и спомогна тези хора да се превърнат в лидери на този протест. Това е огромният проблем. Не всички от протеста пред президентството тръгнаха да пробиват кордона и да замерят полицаите със стъклени бутилки и с камъни. Но президентът до момента не се е разграничил от шпицкомандата на Васил Божков! Това е големият проблем“, подчерта Биков./БЛИЦ

Още по темата