Инвестиция със сертификат клас „А“ ще открие 200 работни места в Пловдив

Инвестиция със сертификат клас „А“ ще открие 200 работни места в Пловдив


Община Пловдив в сътрудничество с Национална компания „Железопътна инфраструктура“ са подготвили реконструкцията на Централна жп гара на стойност 80 млн. лева.

Пловдив е център на най-голямата индустриална зона в България. За първи път в рамките на града има инвестиция със сертификат клас „А“, която ще открие 200 нови работни места във високотехнологичен завод за медицинско оборудване, похвали се кметът Здравко Димитров. В съответствие със Закона за насърчаване на инвестициите са отпуснати 1 млн. лева за подобряване на инфраструктурата и облагородяване на зоната, в която е новия завод.

Администрацията се е адаптирала към работа в условията на Ковид-19 през тази година. Пловдив се развива и разраства, предлага  възможности за работа и бизнес. Но заедно с това има проблеми с трафика, презастрояването, липса на места за паркиране, замърсяване на въздуха, недостиг на детски градини и ясли.

За решаването им е изготвена инфраструктурна програма, в която са заложени проекти за над 500 млн. лева, съобщават от пресцентъра на община Пловдив. В нея важен акцент е завършването на вътрешния ринг и подобряването на връзките между кварталите, за да се разтовари трафикът в града. 

Рестартиран е проектът за подлеза „Модър“ – „Царевец“ и има избран изпълнител, който до края на годината ще започне неговото изграждане. В сътрудничество с Национална компания „Железопътна инфраструктура“ и в кратки срокове е подготвено и началото на пробива под Централна жп гара на стойност 80 млн. лева. Постигната е договореност с ръководството й за запазването на пътна връзка „Бетонен мост“, важна част от инфрастрктурата на Пловдив. Довършва се и разширяването на Околовръстното шосе на Пловдив. Сега продължава работата по връзката от Асеновградско шосе към магистрала „Тракия“, за което правителството отпусна 42 млн. лева. За довършването на друг важен проект – Асеновградско шосе, като от държавния бюджет бяха отделени 19 млн. за локалните ленти.

Подписан е договор с Министерството на регионалното развитие и за благоустройството за реализацията на зона „Гладно поле“ в размер на 12 млн. лева.

Наваксват се вече сроковете за изпълнение на най-мащабния проект в Пловдив – Водния цикъл за 120 млн. лева, който се реализира по ОП „Околна среда“. Напредъкът на проекта е близо 35%, като срока за приключването му е до края на 2021-а. Предстои да стартира изграждането на нова пречиствателна станция, за която в момента вървят последни съгласувателни процедури с институциите.

Една от основните задачи е подготовката на Общия устройствен план, който очертава развитието на града през следващите 20 години. Той дава прогноза  зa дeмoгpaфcĸoтo и иĸoнoмичecĸoтo paзвитиe и пpeдлага ypбaнизaциoнeн мoдeл. Анализът ясно показва, че е необходимо Община Пловдив да се върне в естествените й граници, за да може да бъдат разрешени редица проблеми – социално-икономически, екологични, урбанистични и да се подобрят перспективите за развитието на региона.

Още по темата