Костадин Ангелов: В лечебните заведения няма недостиг на медикаменти за коронавирус

Костадин Ангелов: В лечебните заведения няма недостиг на медикаменти за коронавирус

Няма недостиг на нито един медикамент, който се използва в терапевтичните схеми за лечение на COVID-19, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов след среща с представители на Българския фармацевтичен съюз, на фирми – дистрибутори на лекарства и на Изпълнителната агенция по лекарства /ИАЛ/.
„В страната има притеснителни сигнали за недостиг на медикаменти и на нискомолекулярни хепарини за бременни“, каза още той и подчерта, че днес търговците на едро ще разпространят допълнителни количества хепарини в аптеките.
„Бременните трябва да отидат в аптеката с рецепта и с документ, удостоверяващ генетичното изследване, направено в лаборатория, доказващи нуждата от нискомолекулярен хепарин“, допълни още министър Ангелов.
По думите му до края на деня, на интернет страницата на ИАЛ ще има списък с аптеките, в които ще се разпространяват нискомолекулярните хепарини.
„В страната има достатъчно азитромицин“, увери министър Ангелов и обясни, че той в аптеките е с различни търговски наименования.
„Пациентите, които имат нужда от лечение с антибиотици, хепарини и дексаметазон се лекуват в лечебните заведния, а в тях няма недостиг на медикаменти“, подчерта той.
„Опасни са самолечението и своеволното пиене на антибиотици, дори може да е опасно за здравето“, каза още министър Ангелов по повод появили се в социалните мрежи терапевтични схеми за лечение на коронавирусна инфекция.
„Наблюдава се свръхупотреба на антибиотици и това е една от причинита за липсата им в аптеките“, каза проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз.
Проф. Сербезова призова лекарите да предписват генерични лекарства, тъй като сега има 12 продукта, съдържащи веществото азитромицин.
Хората губят психическа устойчивост и всички държат да постъпят в лечебно заведение, което не се налага. За 20-те процента с положителен тест за коронавирус и изявена клинична картина има легла.
Това заяви по-рано днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в интервю за БНР.
„Когато кажем на някого, че няма да бъде настанен в лечебно заведение, това означава, че няма нужда от това. Страхът не може да бъде основание за настаняване в болница, важна е обективната преценка на лекаря. Водещо в момента не е рационалното мислене на хората, водещо е притеснението на хората и техният страх“, каза още той.
Според проф. Ангелов показваните в медиите случаи на хора, които не получават адекватна лекарска помощ, са „под 0.003% от всички случаи“.
„В настоящия момент, при дифузно разпространение на вируса, локдаун няма да има ефект“, категоричен бе министърът на здравеопазването.
По думите му в момента обществото няма разбиране за спазването на мерките и ако се стигне до затваряне, това ще изкара хората на улиците и може да се получи обратен ефект.
„До края на тази седмица през РЗИ-тата ще влезе в здравната система изключително голям брой бързи антигенни тестове”, съобщи още той.
И поясни: „Това е разписано да се случи при достигане на 300 души заболели на 100 хиляди население, в каквато ситуация сме в момента. До 18 ноември се чака решение на европейско ниво относно бързите антигенни тестове и дали те ще бъдат равнозначни на PCR тестовете. Затова и нашите експерти ще задържат окончателното си решение“.
Запитан защо ресторантите остават да работят в режим до 23:30 часа, Костадин Ангелов коментира:
„В хода на предното затваряне в страната, когато имаше почти пълен локдаун, имахме изключително сериозни обвинения към нас, че сме увредили психичното здраве на българите. Затваряне на държавата изцяло, лишаването на хората от възможност за някакъв тип социален живот.При стриктно спазване на противоепидемичните мерки, брой хора, седнали на маса, с отстояние между седалките гръб с гръб, носенето на маски от персонала, носенето на ръкавици – при спазването на тези мерки опасността от разпространението на вируса е минимална“.
„При нощните заведения е различно – там има струпване на хора и липса на дистанция, затова те остават затворени”, допълни Костадин Ангелов.
Относно данните за развитието на епидемичната обстановка, той уточни, че те се проследяват в динамика за двуседмичен период и тогава се правят и заключенията.
Ангелов припомни, че е налице несвоевременно подаване на данните към системата и закъснения в попълването, което се дължи и на субективен фактор.
„През лятото е имало усилена подготовка в няколко направления – леглова база, персонал, апаратура, лични предпазни средства, усилване на цялата здравна система“, заяви здравният министър.
„Смъртността ни не е на първите места в Европа, което означава, че все още капацитетът на здравната система е добър“, подчерта той.
Запитан дали COVID-секторите в поликлиниките е трябвало да бъдат разкрити по-рано, той отговори:
„Всичко това, което виждате в момента, е готвено през лятото. Факт е, че през лятото нямаше натиск върху системата и тези легла бяха налични, но бяха заети от други пациенти. И сега, когато натискът на системата става от типа на лавинната топка в буквалния смисъл на думата, тази система няма как да издържи този натиск. В София има над 560 повиквания на една смяна. На 40 секунди пада адрес, на който ние трябва да изпратим линейка“.
Хората се презапасяват с лекарства, купуват по 4 опаковки антибиотици, отбеляза още здравният министър.
„Днес ще има среща, която да парира този процес на презапасяване“, съобщи той.
„Всеки лекар, който има инфекциозни болести (специалност – бел. ред.), трябва да се включи в битката, която водим. Всеки трябва да е солидарен“, подчерта проф. Костадин Ангелов относно назначаването на доц. Атанас Мангъров за началник на COVID-клиниката в Инфекциозна болница в София.
„Доц. Мангъров е началник на Клиниката по детски болести. В болницата вътре при пациентите той не ходи без маска. Той няма проблем с това – носи маска, носи ръкавици. Имаме нужда от всеки професионалист в тази клиника“, допълни Ангелов./ Вести БГ

Още по темата