Нинова с призив към Трифонов, ДБ и Манолова

Нинова с призив към Трифонов, ДБ и Манолова

Вчера предупредихме, че след изборите моделът ГЕРБ е само пропукан. Да, ГЕРБ и Борисов не могат да управляват повече, но този модел е проникнал навсякъде е ще се съпротивлява докрай. Вече предприемат действия да се окопават във властта и да залагат мини пред следващото управление. Ударно и по бързи процедури слагат нови ръководства с нови мандати на ключови държавни длъжности. Започнали са смяна на неудобни директори на болници и ускоряване на процедури за продажба на общински болници там, където ГЕРБ има мнозинство кметове и общински съветници.
Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в изявление в централата на партията, предаде репортер на Novini.bg.
Но конкретният повод за това изявление е заседанието на Министерски съвет утре. Управляващите се готвят на утрешното заседание на Министерски съвет, което ще е оперативно, т.е. не публично, а тайно да отложат в „12 без 5“ плащанията на концесионера на летище София за 10 години, но да го допуснат да управлява летището и да се ползва от правата си, включително събиране на такси и увеличаване на цените на билетите.
 Ние 4 г. години се борим срещу тази сделка като единствена опозиция в Народното събрание, но ен ни стигаха гласовете. Ето защо се обръщам към „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“ – ако препотвърждавате предизборните си ангажименти за промяна на модела, нека го направим още днес с категорични позиции и да спрем решението на Министерски съвет утре.
Консецията е огледало на модела на паралелната държава, с която ние се борим отдавна, а и тези нови парламентарни сили заявиха преди изборите, че ще се борят с този модел. В тази сделка е събран отказ от защита на национален интерес, лобизъм и задкулиси. От утре към това се канят да прибавят и финансов удар по бюджета на държавата, защото задълженията на концесионера няма да влязат в бюджета на България в следващите 10 години. Това правителство по закон трябва да осигури функционирането на държавата до избора на ново, но вече няма нито моралното, нито политческото право да взема такива решения ключови решения за бъдещето на страната, подчерта Нинова.
Едно от първите ни действия при формиране на новия парламент и до формиране на ново правителство ще бъде да внесем мораториум върху такива сделки, които правителството на Борисов прави в последния момент. Дотогава призовавам и Слави Трифонов, и Христо Иванов, и Мая Манолова – всички, които сме се заявили антиГЕРБ и за промяна на паралелната държава, още днес да излезем с категорични позиции по този въпрос, каза още лидерът на БСП./Novini.bg

Още по темата