Еврокомисията въвежда задължителни енергийни стандарти при саниране на сгради

Еврокомисията въвежда задължителни енергийни стандарти при саниране на сгради


Европейската комисия ще предложи в сряда задължителни минимални енергийни стандарти при реновиране на сградите в Европейския съюз, предаде Ройтерс. Предвижда годишният дял на санирането, целящо повишаване на енергийната ефективност на жилищни и нежилищни сгради, поне да се удвои до 2030 година.

Инициативата е част от стратегията „Вълна на реновация“ (Renovation Wave) за намаляване на вредните за климата емисии до въглеродна неутралност до 2050 г. Очаква се тя да осигури поне 160 000 работни места в сектора за саниране на сгради.

В момента около 11% от вече съществуващите сгради в ЕС се реновират всяка година. Повечето ремонти обаче не са насочени към енергийния баланс на сградите и делът на „енергийните реновации“ в ЕС е едва около 1%.

„Изключително важно е да имаме такива задължителни нива“, коментира Луис Съндърланд, главен консултант на неправителствената организация Regulatory Assistance Project.

Част от средствата за въпросните ремонти ще дойдат от планираните 750 млрд. евро по плана за възстановяване от коронавируса. Според Брук Райли, представител на компанията за изолации Rockwool, 2030 г. ще е идеална дата, така че инвеститорите и собственици на сгради да имат време да реагират на новите изисквания.

Енергийно неефективните сгради, повечето от които се отопляват с изкопаеми горива, са източник на над една трета от въглеродните емисии в ЕС и поемат над 40 процента от потреблението на енергия. Повечето сегашни сгради все още ще се използват през 2050 година, което може да подкопае зелените цели на ЕС, освен ако не бъдат модернизирани.

Още по темата