Компромис за 50 милиарда евро, добра новина за България

Компромис за 50 милиарда евро, добра новина за България

Добри новини от Брюксел след часове напрежение. Лидерите на страните от ЕС продължиха опитите да постигнат съгласие по следващия седемгодишен бюджет и финансовото подпомагане заради коронакризата.
Компромисно предложение е направил председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщи БНР. Той предлага сумата, предвидена за безвъзмездни субсидии във фонда за възстановяване, да бъде намалена с 50 милиарда евро и тези пари да бъдат прехвърлени към сумата, предвидена за заеми. Мишел предлага и сериозно орязване на парите по Общата селскостопанска политика в следващия седемгодишен бюджет.
С новото предложение на Мишел, безвъзмездните средства за селскостопанско развитие, които са основната част от зелените и социални схеми в общата селскостопанска политика, трябва да бъдат намалени с 5 млрд. евро.
Председателят на Европейския съвет предлага и сериозно орязване на фондовете по програмата за изследвания и иновации InvestEU, която се очаква да даде допълнителен тласък на инвестициите, иновациите и създаването на работни места – от 30,3 млрд. евро на 11,5 млрд. Доброто предложение за България и приятелите на кохезията е, че средствата по това перо се увеличават с близо 4 млрд. евро. Холандски дипломат определи новите идеи на Мишел като „сериозна стъпка в правилната посока“, но добави, че компромис все още не е постигнат.
Първият кръг от консултации се провежда между лидерите на Дания, Австрия, Нидерландия, Финландия и Швеция от една страна и Франция, Германия, Италия, Испания и Португалия от друга – така да се каже, между двата основни лагера. На тях присъства председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.
Преди началото на заседанието Шарл Мишел организира закуска с петима от най-близките си приятели, германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон, италианският премиер Джузепе Конте, испанският министър-председател Педро Санчес и колегата му от Нидерландия Марк Рюте, един от най-големите противници на плана за възстановяването в настоящия му вид.
Както късно снощи стана ясно, остават разделенията между така наречената „пестелива четворка“ – Нидерландия, Австрия, Швеция и Дания и страните от Източна и Южна Европа, предимно за съотношението безвъзмездни средства заеми във фонда за възстановяване.
По последна информация четворката настоява предвидените 500 милиарда евро за безвъзмездни заеми да бъдат орязани с 200 милиарда и дори повече.
Полският премиер Матаеус Моравецки написа в Туитър тази сутрин „има една група от държави, която ние наричаме скъперници, а те се обявяват като пестеливи“./Вестник Марица

Още по темата