Започна второ заседание по делата срещу Бенямин Нетаняху

Започна второ заседание по делата срещу Бенямин Нетаняху


В окръжния съд на Ерусалим започна второ заседание по трите дела срещу премиера Бенямин Нетаняху, обвинен в злоупотреби и корупция, предадоха световните агенции.

Според държавното радио „Кан“ премиерът не присъства на заседанието и е представляван от адвокати. В. „Йедиот ахронот“ отбелязва, че днешното заседание има техническите характер и на него ще бъде определен редът на разглеждане на делото и ще бъдат обсъдени дати за показанията на свидетелите. Разглеждането по същество може да започне едва след шест месеца или година, отбелязва изданието.

Очаква се адвокатите на Нетаняху да искат отлагане на фазата с даване на показания с аргумента, че имат нужда от повече време за подготовка, след като на 30 юни главният прокурор Авихай Манделблит заяви, че премиерът не може да приеме 10 милиона израелски шекела (3 милиона долара) външно финансиране, за да плати правните си разходи, отбелязва ДПА. Дарението на американския магнат Спенсър Партрих може да се смята за „незаконно дарение“, заяви Манделблит. Част от обвиненията срещу премиера са свързани с незаконни дарения, които той според обвинението е получил.

По указание на съда Нетаняху присъства на първото заседание на окръжния съд на 24 май, което продължи около час. Тогава той заяви пред медиите, че обвиненията в злоупотреби и корупция, които са му предявени, са изфабрикувани с цел отстраняването на десните сили от власт.

Нетаняху настояваше целият процес да се излъчва пряко, но съдът отхвърли това искане.

Заключенията по трите обвинения, предявени на Нетаняху, бяха внесени в Окръжния съд на Ерусалим на 28 януари. Канцеларията на генералния прокурор заяви, че това е било извършено „в съответствие със закона“, след като самият премиер оттегли по-рано същия ден подадената пред Кнесета молба да му бъде предоставен имунитет против съдебно преследване.

На 21 ноември 2019 г. израелският главен прокурор заяви, че е решил да предяви срещу премиера обвинения за подкупи, измама и злоупотреба с обществено доверие.

Нетаняху е изправен и пред все по-силно недоволство за стратегията си срещу коронавирусната криза, отбелязва Асошиейтед прес.

Още по темата