Съмърс критикува „най-безотговорната за последните 40

Съмърс критикува „най-безотговорната за последните 40


Бившият финансов министър на САЩ от администрацията на Бил Клинтън – Лорънс Съмърс – предупредждава, че Америка страда от „най-безотговорната“ макроикономическа политика за последните четири десетилетия. И посочва и демократите и републиканците като творци на „огромни“ рискове.

Перспективата пред фискалната политика се влошава, възстановяването от COVID-19 ще окаже натиск върху търсенето, а Федералният резерв отстоява твърдо намерението си да не променя лихвите и същевременно разширява баланса си, коментира Съмърс в интервю за телевизия „Блумбърг“. Това неразумно, според него, управление „е резултат от диктата на левите демократи и нежеланието им да отстъпят от исканията си и от абсолютно безотговорното поведение на цялата Републиканска партия“. 

Съмърс, който заемаше отговорни постове в последните две администрации на Демократическата партя, е един от водещите критици от средите на про-демократичните икономисти на последния пандемичен план на президента Джо Байдън в размер на 1.9 трлн. щ. долара. Бившият американски финансов министър предупреждава, че той ще доведе САЩ до „изключително драматичен фискално-паричен сблъсък“.

Съмърс вижда една трета шанс за ускоряване на инфлацията и за навлизане на Америка в стагфлация. Втората една трета се пада на опцията за липса на инфлация, защото Федералният резерв можа да натисне твърдо спирачките и да тласне икономиката на ръба на рецесията. Последната възможност, също с тегло от една трета, е централната банка и финансовото министерство да постигнат бърз, безинфлационен растеж. Провежданата в момента политика пък „заплашва да заложи най-смъртоносните опасности“ от спомените на Съмърс. 

Членовете на администрацията на Байдън не приемат тези критики и посочват, че новият фискален пакет цели единствено да помогне на нуждаещите се хората и бизнеси в нужда и че той няма да прегрее икономиката, която все още страда от висока безработица. Официалните представители на Федералния резерв споделят като цяло същото мнение и подчертават, че прекалено скромната фискална подкрепа е много по-опасна и същевременно уверяват, че нямат намерение да затягат паричната политика в близко време. 

Още по темата