Дани Василева: Играйте българско хоро, то лекува!/ВИДЕО/

Дани Василева: Играйте българско хоро, то лекува!/ВИДЕО/

В деня след Джулай морнинг екипът на ПБ Новинар случайно срещна в Поморие героиня от наши репортажи. Дани Василева е организатор на фолклорни фестивали в България и чужбина, позната на нашите зрители. В спонтанния репортаж, който решихме да направим, говорим за разнообразието на нашия фолклор, за уникалните ни ритми.
„Няма ритъм, който съществува в българския фолклор и да не го чуем във всяко кътче на земята, но специфичното е това, че там чуваме една малка част от ритмите, а тук в България чуваме ритмите в цялата им пърстрота. Това, което българите могат да дадат като разнообразие от ритми, не го еу дал никой друг народ“, каза още нашата събеседничка.
Тя сподели още, че в ритъма 7/8, който съществува у нас като ръченица, се припознава ритъма на сърцето, излъчването на слънцето също е в този ритъм. „Друго нещо, много уникално, което също научих съвсем наскоро, че българското хоро лекува. На стъпалата на краката ни са проектирани всички органи на човешкото тяло и играейки различни танци, лекуваме органите си. Единствено ние в България и близките ни страни имаме хоро. А то е кръга, целостта, обединяващото. Българите играят хоро, когато имат нужда да бъдат обединени. Хорото се играе обратно на часовниковата стрелка, по този начин ние се връщаме към корените. Освен това нашата шевица носи униалния код на българите, в нашата шевица е разказана историята на България, разказа още Василева.
С нея говорихме още за някогашната Велика България. Фестивалите, които Дани Василева организира на Балканите, са многобройни. Споделя, че навсякъде, където е била, среща частица от миналото на нашата държава. Навсякъде тези фестивали събират симпатии и съмишленици. Тази година заради пандемията все още няма яснота кога в България ще се проведат част от планираните събития. Петият юбилеен фестивал „Броеница“ в Черна гора остава малко в страни заради сложната ситуация с пътуванията, които все още са затруднени. Василева има амбиция да проведе поне един фестивал в България и този, който се провежда на остров Тасос в първата седмица на октомври. Планира „Звездите на Егея“ да обедини всички останали фестивали.
Дани Василева завърши нашето интеврю с думите: „Народ, на който мъжете играят хоро в ледени води, а жените стъпват по жарава, не може да изчезне“. И се разплака. От вълнение, така, както ппачат онези български родолюбци, които държат здраво корените на миналото и ги вплитатс любов, ум и сърце в настоящето. За да я има България. Вижте…

Още по темата