Борисов към Русия: Да спрат да шпионстват в България

Борисов към Русия: Да спрат да шпионстват в България

По-рано премиерът посети Разград и каза, че имаме готовност да започне производство на ваксини
Премиерът Бойко Борисов инспектира днес строежа на нова производствена база на „Антибиотик“ Разград, където ще се произвеждат ваксини. Проверката беше излъчена на страницата на Борисов във Фейсбук.
Инвестицията в новата производствена мощност е клас „А“ на обща стойност 400 млн. лева и ще разкрие нови 350 работни места, съобщиха представители на компанията.
Борисов каза, че ще уведоми Европейската комисия за възможностите на българската компания да произвежда ваксини. Много държави ще си отдъхнат, подчерта той. Радвам се, че страната ни е напред в иновациите. Другите дори днес да започнат, ние сме напред с 16 месеца с този завод, каза премиерът.
В новата база ще се произвеждат стотици милиони ваксини, които ще спасят милиони животи, посочи Борисов. Премиерът остана впечатлен, че в завода ще има склад за съхранение на продукцията, в който ще се поддържа температура от минус 186 градуса.
Премиерът коментира и шпионския скандал.
Има радиомълчание от другите институции в България за шпионския скандал, каза Борисов при посещението си по-късно днес в Силистра.
„Всеки ден показваме направеното. Преборили сме, настоявали сме, свършили сме. Има радиомълчание от другите институции в България. Доста президенти се изказаха по темата. Искам да кажа, че когато нашите служби „Военно разузнаване“, контраразузнаване, издирвачите, докладваха за това, което има като шпионска мрежа в България, съм ги окуржаил максимум“, подчерта той. Борисов заяви, че не може да не благодари и на главния прокурор за личната му ангажираност.
„За пореден път се налага и да се обявяват за нежелани руски дипломати и с вчерашната операция отново се обръщам към техните ръководители да спрат да шпионстват в България. Дружбата си е дружба, ние винаги сме демонстрирали. Даже за Балкански поток толкова упреци понесох и в същото време те са шпионствали за нашите възможности в НАТО.“, каза още Борисов.
„Мога само да поздравя Прокуратурата и службите и да кажа, че по същия начин, методично при всеки един случай първо ще отстояваме националаната си сигурност и независимост. Имаме 100 % диверсификация на газ, 50 % намалихме на „Газпром“ цената, което е прекрасно за бизнеса, свежото ядрено гориво в Козлодуй и диверсификация за военната техника. Дружбата си е дружба, нашето евроатлантическо партньорство е незаобиколим факт“, каза още Борисов.
В Силистра той разгледа ферибота на река Дунав и разговаря с кмета на града Юлиян Найденов.Премиерът препоръча работното време на ферибота да е 24, а не 12 часа на ден. Щом има пътуващи камиони значи икономиката работи, каза още премиерът.
Надявам се Румъния да се съгласи да направим още един мост на река Дунав, каза Борисов. Те ще разберат, че оста Юг – Север е много важна. Борисов добави, че строежът на на магистрала „Хемус“ е важен за развитието на икономиката в региона./Vesti.bg
 

Още по темата