БСП по места настръхна обидена: Спрете спекулациите! Готови сме за честен пряк избор

БСП по места настръхна обидена: Спрете спекулациите! Готови сме за честен пряк избор

На опитите с лъжи и спекулации да се провали прекия избор реагираха още над 50 организации на партията от повече от 10 области в страната. Местните структури излязоха с декларации в подкрепа на възможността им да проведат пряк вот за председател. Това се случва за първи път в близо 130-сет годишната история на партията и е най-демократичния начин за избор на лидер с участието на всички членове.
Въпреки всеобщата нагласа и твърдо установени правила за провеждането на избора, трима от кандидатите за председател изразиха съмнения, че вотът ще се контролира от централата на БСП на „Позитано“ 20 в столицата и че са възможни манипулации, заради което изборът трябва да бъде отменен. Местните организации, в чиито правомощия е цялата организация на избора, остро реагираха на хвърлените в публичното пространство обвинения от трима от кандидатите за председател и към ЦИК на БСП заваляха декларации.
Социалисти от Благоевград, Ивайловград, Кюстендил, Гоце Делчев, Казанлък, Шумен, Плевен, Харманли, Гърмен, Поморие, Камено, Симеоновград, Долна Митрополия, Каспичан, Белоградчик, Долни Дъбник, Ново село, Кнежа, Чупрене, Елин Пелин, Кула, Искър, Венец, Левски, Хасково, Лясковец, Котел и десетки други общински организации на левицата са категорични в желанието си да упражнят правото си на глас, както и да организират и проведат коректно вота: „За първи път имаме право всички членове да избираме председателя на Българската социалистическа партия и няма да позволим да ни го отнемат. Отхвърляме категорично внушението, че не трябва да има пряк избор“.
Възмутените социалисти реагират срещу част от кандидатите за председател, заради твърденията им, че се подготвя фалшификация на прекия вот: „Това е обида към общинските организации на партията, които правят списъците, определят СИК, мобилните и подвижни СИК. Заявяваме, че сме готови да проведем прекия избор.” „Остро осъждаме тези опити за спекулация“, категорични са организациите по места. Те окачествяват действията на трима от кандидатите като провокативни: „Това е последния опит партията да бъде превзета и употребена“.
Общинските структури на партията категорично отхвърлят вътрешнопартийните домогвания чрез бламиране на прекия избор да се дестабилизира БСП. „Ще проведем прекия избор за председател на БСП честно и почтено. Нашите структури са гарант за това. Няма да позволим партията да бъде отклонена от пътят й за алтернатива на страната”, се заявява в десетките декларации от редовите членове на партията./БЛИЦ

Още по темата