US посланикът у нас каза какво ще направи България по-силна

US посланикът у нас каза какво ще направи България по-силна

„Добро утро“. Така на чист български език посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа поздрави присъстващите официални лица на медийния ден на международната летателна тренировка „Тракийска пепелянка“, пише Монитор.
Тя подчерта, че за нея е удоволствие да се върне обратно в авиобаза Граф Игнатиево, а и защото учението е важна възможност за мъжете и жените от състава на ВВС на България и САЩ да работят заедно. „Да се упражняват заедно, да разучават нови техники заедно. Да станат по-силни заедно“, заяви Херо Мустафа.
По думите й това се отнася и за всички партньори в НАТО – да бъдат заедно. Тя обясни с колко F-16 участват американските военно-въздушни сили в учението „Тракийска пепелянка“ край Пловдив и че съставът на частта е 150 мъже и жени.
Американският посланик у нас повтори, че е горда с партньорството между страните в НАТО, които участват в учението в Авиобаза Граф Игнатиево. Щатските изтребители са в България и за да помагат за „еър полисинга“ на въздушното ни пространство и на черноморската ни акватория.
По думите й българските пилоти могат да научат много за F-16 от това учение, докато България закупи своите нови изтребители F-16.
„Защо е ценно това учение? Защото съвременните въздушни операции са изключително сложни и развитието на наука, тактики, техники и процедури за тяхното водене, изисква колосални ресурси, с които България не разполага“, заяви и президентът Румен Радев.
Според него в едно такова учение нашите летци и авиационни специалисти придобиват умения и знания на едно изключително и високо ниво.
„Какви са предизвикателствата пред българските ВВС и МО? Виждам ги в две основни направления – да се осигурят всички необходими условия, за да може да се приеме да се въведе в експлоатация и да носи бойно дежурство самолет F-16, за който вече България плати“, каза той.
Според него оттук нататък се иска цялостна модернизация на инфраструктурата, сложно наземно оборудване, придобиване на въоръжение и най-вече дълбока трансформация на системата за поддръжка и логистично осигуряване.
„Това изисква и допълнителни финансови средства и ангажимент от българската държава, но най-вече усилена работа и координация тук, така че да не бъде излагана на риск програмата F-16.
Второто предизвикателство е, че до застъпване на бойно дежурство по охрана на въздушното пространство с F-16 ни делят още дълги години.
Това е мисия, която трябва да изпълняваме и очаквам енергични действия да се реши проблемът с тревожно ниския нальот на летците на МиГ-29, който тази година е най-нисък от много години насам, а това застрашава и безопасността на полетите и сигурността на страната“, заяви още държавният глава.
Участниците в летателната тренировка „Тракийска пепелянка – 2020“ представиха изпълнение на елементи от съвместната подготовка.
Международната летателна тренировка се провежда от 14 септември до 25 септември 2020 г. в българското въздушно пространство.
Ръководител от българска страна е командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров.
В нея участват 11 типа различна авиационна техника от страните-участнички България, Канада, Гърция, Румъния и САЩ, които оперират от 7 различни военни летища.
Цялостната координация и управление на полетите се осъществява от нашата страна съвместно с представители на партньорите. В действията са включени и три типа зенитно-ракетни комплекси от състава на Българската армия./ БЛИЦ

Още по темата