На крачка от успеха! България разработва лекарство срещу COVID-19

На крачка от успеха! България разработва лекарство срещу COVID-19

Работи се по две направления за наше лекарство срещу COVID-19. Това коментира пред БНР проф. Леандър Литов от Софийския университет „Св. Кл. Охридски“, който ръководи екип от учени, работещи по откриването на лекарство срещу коронавируса, подчинил целия свят.
Ученият обясни, че екипът му се опитва да блокира два от протеините, които произвежда коронавирусът вътре в клетката, и които отговарят за това, че се блокира клетъчната реакция срещу инвазията на вируса.
„Ако намерим някаква нова молекула или нещо, което е известно, но върши работа – да блокира тези два протеина на вируса, ние ще позволим клетъчният имунитет да се справи с атаката на вируса. Второто направление е да се намери начин да се потисне т.нар. цитокинова буря.Оказа се, че едно добре познато лекарство, което се прилага широко в практиката като антикоагулант, може да потиска развитието на цитокинова буря, Ако се окажем прави, подходът ще доведе до съществено редуциране на броя на пациентите, които постъпват в болница и на тези, които имат фатален изход“.обясни проф. Литов.
Той коментира още, че работят в доста ограничени условия, а имат нужда от ново оборудване и по-специални консумативи, за да провеждат експериментални изследвания, тъй като вирусът е нов и непознат. По думите му от 7 месеца не са получавали финансиране, което много забавя работата им.
Проф. Литов посочи, че преди правителството е реагирало на предизвикателството и през май е бил обявен конкурс, който се провел в стегнати срокове и е било осигурено финансиране в размер на 1,8 млн. лева за проектите, които са одобрени.
„Имаше проекти, които попаднаха под линията на финансиране, а бяха качествени, затова бяха добавени допълнително 1,4 млн. лева. Тези общо 3,2 млн. лева бяха добавени в бюджета на Фонд „Научни изследвания“. Но в края на годината бюджетът се занулява и парите бяха върнати в централния бюджет. Има решение на Върховния административен съд от 26 февруари (по обжалване на един от участниците в конкурса – б.р.) и ще трябва време отново да се заделят тези средства.“, коментира още проф. Литов и подчерта, че министър Красимир Вълчев ги е уверил, че финансирането за проектите ще бъде осигурено./ Вестник  Марица
 

Още по темата