Навални към жена си: Любовта ти ме спаси

Навални към жена си: Любовта ти ме спаси

Руският опозиционен лидер Алексей Навални беше изписан от клиниката „Charite“ в Берлин, където се лекуваше след предполагаемо отравяне с „Новичок“. Активистът изпадна в кома на 20 август и остана в това състояние до 7 септември. На 21 септември той публикува мило обръщение към съпругата си Юля в Instagram. В него той ѝ благодари за грижите и сподели, че именно нейната любов го е спасила.

Ето трогателните му думи:

„С Юля имахме годишнина от сватбата на 26 август – 20 години, но дори съм щастлив, че я пропуснах и мога да напиша това днес, когато зная за любовта малко повече, отколкото преди месец.

Вие, разбира се, сто пъти сте гледали подобни неща във филмите и в книгите: един любим човек лежи в кома, а другият с любовта си и непрестанната си грижа го връща към живота. Ние също така направихме. По каноните на класическите филми за любовта и комата. Аз спях, и спях, и спях. Юлия идваше, говореше с мен, пееше ми песни, пускаше музика. Няма да лъжа, че нищо не помня.

Но ще ви разкажа какво помня. Едва ли това може да се нарече „спомен“, по-скоро усещания и емоции. Но те бяха толкова важни за мен, че завинаги ще останат в главата ми. Лежа. Вече са ме извели от комата, но не познавам никого, не разбирам какво се случва. Не говоря и не зная какво значи да говориш. Цялото ми време се свежда до това, че чакам кога ще дойде Тя. Коя е тя – не е ясно. Как изглежда също не зная. Дори да успея да фиксирам нещо с поглед не съм в състояние да запомня картината. Но Тя е друга, това ми е ясно, защото през цялото време лежа и я чакам. Тя идва и става главната в стаята. Тя много удобно ми оправя възглавницата. Тя няма тих и съчувствен тон. Тя говори весело и се смее. Тя ми разказва нещо. Когато е до мен, идиотските халюцинации отстъпват. С нея е много хубаво. После тя си тръгва, става ми мъчно и започвам отново да я чакам.

Не се съмнявам и за секунда, че това има своето научно обяснение – че съм улавял тембъра на гласа ѝ, мозъкът ми е отделял допамин и така ми е ставало по-леко. Всяко нейно идване беше лечебно, а ефектът на очакването засилваше допаминовото възнаграждение. Но както и да звучи научно-медицинското обяснение, сега зная от собствен опит: любовта лекува и връща към живота. Юля, ти ме спаси и това трябва да бъде включено в учебниците по невробиология.“

Източник: Actualno.com

Още по темата