Проф. Кантарджиев разби твърденията за загубата на антитела след прекаран COVID-19

Проф. Кантарджиев разби твърденията за загубата на антитела след прекаран COVID-19

Чувствам се добре. Беше ми предоставена възможност да помагам в София. Днес бях в социални домове в София, в ЦГМ и в други общински предприятия. Работата ми е да убеждавам персонала, че хубаво да се ваксинират. Това заяви бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев в предаването „Лице в лице“ по БТВ във връзка с настъпващата четвърта вълна на COVID-19.
Той изтъкна, че ваксината е начин на завръщане към нормалното.
„Когато започне да се създава едно недоверие още преди ваксините да бяха стигнали до нас, това е резултатът. Някои хора с говоренето си срещу ваксините станаха политици, дори служебни министри. Образованият нормален българин трябва да си зададе въпроса защо се говори срещу ваксините“, отбеляза професорът.
По думите му има тенденция дори майките да не слагат ваксини на бебетата си и призна, че това го притеснява.
„Ваксините с убит вирус са с по-малка ефективност, затова съветвам българите да се ваксинират сега, с одобрените ваксини, докато още не е настъпила новата вълна. Благодарение на мерките през пролетта изкарахме едно спокойно лято“, призова той.
„Днес областите в червената зона вече са шест. Виновна за бързото заразяване е биологията на вируса. Делта вариантът на вируса е по-заразен. Имаме един план за справяне с пандемията, който не се спазва. План не работи, ако не се спазва. Когато трябва да се спазват мерките, се включва в заведенията инспекторите на БАБХ, полицията, обръща се особено внимание на градския транспорт. Аз лично не съм за тежки мерки“, заяви проф. Кантарджиев.
Във връзка с началото на учебната година, проф. Константинов констатира: „МОН запази традициите си. Годината и половина се направи най-доброто – хем да не се разболеят децата, хем да се комбинира присъственото с дистанционното обучение“.
На въпрос дали трябва да си поставяме третата доза на ваксина, за да засилим имунния отговор срещу COVID, проф. Кантарджиев заяви:
„СЗО е въздържано по темата. Това е от интерес на фирмите-производители на ваксини. Научно е доказано че преболедувалите хора имат траен имунитет. Хората, които не са били в третата фаза, кортикостероидите не помагат да се справим с вируса. Хората, които са прекарали леко или в средна форма заболяването, имат имунитет до живот. За хората с подтискащо имунитета заболяване се допуска ваксиниране, но 8 месеца след болестта. Прекаралите заболяването и тези с имунен отговор след ваксиниране, са защитени с години или до живот. Антителата падат, но те не правят основната защита. Това го правят клетките в мозъка. Ако си уплашен обаче, можеш да се ваксинираш“, обясни проф. Тодор Кантарджиев./Новини.БГ

Още по темата