Сензационно: Археологът доц. Кисьов обяви, че разкопките край Васил Левски ще надминат Малтепе/ВИДЕО/

Сензационно: Археологът доц. Кисьов обяви, че разкопките край Васил Левски ще надминат Малтепе/ВИДЕО/

На пресконференция в община Карлово беше обсъден въпросът за разкопките, които се извършват в землището на село Васил Левски. Проучванията и разкритията водят своето начало от 2003 година.
Участници в пресконференцията бяха директорът на Археологическия музей в Пловдив доц. Костадин Кисьов, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и заместник – кметът Антон Минев.
“Ние от община Карлово сме се насочили да подпомагаме развитието на искорическия туризъм и това ще бъде един обект, който до голяма степен ще допринесе за развитието на това направление”, посочи Антон Минев.
Доцент Кисьов сподели, че разкопките продължават благодарение на финансирането от страна на община Карлово. Той подчерта, че обектът е от изключително значение за региона и за цялата страна.“Главната цел за тази година е свързана с една от сградите, която е открита през 2008-а. Предполага се, че това е храмова постройка на голяма площ, останките от нея все още са покрити”, каза доцент Кисьов. Археологът допълни, че идната година ще бъдат започнати масови проучвания, като вече са определени границите на обекта.
Важна стъпка, която предстои да бъде извършена, е да бъде даден статут на обекта и той да се превърне в паметник на културата от национално значение. Предстоят разговори с Министерство на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) за смяна на статута.
Д-р Кабаиванов каза, че е водил разговор с доцент Костадин Кисьов при откриването на могилата Малтепе край Маноле. Тогава археологът е изразил категоричността си, че това, което предстои да бъде открито в землището на село Васил Левски, ще бъде още по-грандиозно от тази могила.
„Той се оказа прав. Наистина в близост до Карлово и още по-близо до село Васил Левски е бил средищният център на първият тракийски владетел Терес”, каза в заключение Кабаиванов.
От въпроси от журналисти стана ясно, че постройката, за която става дума, е с размери 10 на 15 метра и основите все още не са разкрити, до тях има още 70 сантиметра. Тракийският център има 4 сгради, които предстоят да бъдат проучени идната година.
По думите на доцент Кисьов накитите и амфорите, които са намерени, говорят за владетел, който е бил икономически и политически силен и е могъл да търгува с градове-държави.
Друга добра новина е, че почти всичко в тракийският център е запазено и може да бъде възстановено. Металните находки са съхранени в Археологическия музей в Пловдив.
“Основната ни задача е да преценим датировката на всичко онова, което сме намерили”, допълни доцент Кисьов.
Археологът засегна и темата с откритите постройки и находки в Старосел, Кози грамади и Кръстевич. Той е започнал разкопките и на двете места, но след това ги е предал на свои колеги.
Фактите сочат, че храмовите постройки в Кръстевич и Старосел са по-младиот тези в село Васил Левски – те датират от 4 век преди Христа, докато центърът в землището на карловското село е от 6-5 век преди Христа, което го прави най-ранната сграда“, каза още ученият, като подчерта, че говори за племето одриси.
“За мен това е най-интересния и ценен обект”, каза в заключение доцент Кисьов.
Припомяме, че миналата година приключиха разкопките на Малтепе в община Марица, ръководени от доц. Кисьов.
Малтепе е най-голямата разкрита могила на Балканския полуостров, датирана от I-II век след Христа.
 

Още по темата