Празнуваме Гергьовден! – Горещите новини на Подбалкана

Празнуваме Гергьовден! – Горещите новини на Подбалкана

224 725 българи празнуват на Гергьовден и ще черпят с печено агне. По-голямата част от тях са мъже. Жените, които имат имен ден днес, са 58 465, информират от Националния статистически институт.
Над 17 000 от всички именници са от Пловдив. Това са хората, които носят имената Георги, Гергана и техните производни – например, Галя, Галин, Гана, Ганчо, Гюрга. През последните години се забелязват и по-модерната му форма – Джордж.
Макар че има много празнуващи, не това са имената, с които най-много нашенци са кръстили детето през изминалата година. Най-разпространеното име през 2020г. за момиче е Виктория, като Гергана дори не попада в топ 10. Малко по-различна е съдбата на името Георги, то се нарежда на второ място след Александър. Въпреки че името на светеца е изместено от Александър през 2020г., то продължава да държи първенство по най-разпространено мъжко име у нас. 155 000 българи го носят.
От данните на НСИ става ясно, че втората най-разпространена фамилия в България е Георгиеви, като пред нея е само Иванови.
Великомъченик свети Георги Победоносец се счита за покровител на войската, затова 6 май се почита у нас като Ден на храбростта и празник на Българската армия. В памет на свети Георги (на гръцки „земеделец“) Гергьовден се почита от народа и като празник на земята, земеделието и животновъдството. Свети Георги е покровител на овчарите и стадата. Гергьовден е един от най-големите ни празници, който поставя началото на лятото и новата стопанска година.
Честит Имен Ден на всички празнуващи!
 

Още по темата