Корнелия Нинова се оттегля от лидерския пост и се кандидатира за нов мандат

Корнелия Нинова се оттегля от лидерския пост и се кандидатира за нов мандат


Лидерът на БСП Корнелия Нинова се оттегля от председателския пост и официално се кандидатира за нов мандат. Тя сдава поста на заместника си Владимир Москов, който е кмет на Гоце Делчев. Самата Нинова оповести пред медиите, че подава документите си за вътрешнопратийните избори за председател на партията и от 12 август излиза в отпуск и в предизборна кампания.

Тя цитира и правилата за вота, както и устава, които сочат, че в тази ситуация председателят посочва свой заместник  да изпълнява правомощията му. Нинова направи уточнението, защото вече започнали „фалшиви новини“, че заместникът й трябва да бъде излъчен от Националния съвет. Цитирайки двата партийни документа тя обясни, че така се процедира при условие, че лидерът на партията е с предсрочно прекратен мандат, докато нейният вече е изтекъл. До 6 август е подаването на заявления на „Позитано“ 20 от желаещите да оглавят партията.

До момента те са само шестима заедно със самата лидерка Нинова. Официално документи, че ще участват в надпреварата за председател с кандидатури до момента са депутатите Валери Жаблянов и Красимир Янков, които са сред критикуващите много от действията на председателя на БСП, както и трима социалисти от Перник – Ирина Михайлова и Галина Василева, и бургазлията Георги Тодоров.

„В последните 4 години имаше другари, които ме критикуваха и персонално, и за политиката на БСП. Тези критики вредяха на образа на БСП и мисля, че е време да затворим тази страница. Най-добрият начин това да стане предстои на 12-ти /б.р.- септември/, на прекия избор, да решим този спор и каквото каже народът“, заяви Нинова.

„Другарите Георги Гергов, Михаил Миков, Атанас Мерджанов, Георги Пирински – ги призовавам да излязат с алтернативна програма и да се явят пред партията и каквото народът реши“, добави Нинова. Попитана защо е пропуснала да спомене Кирил Добрев, който също е кандидат за поста, Нинова заяви: „И Кирил Добрев има време до 6-ти да подаде своите документи, но не го разбирам като алтернатива, защото последните четири години политиката, която провеждахме като ръководство, я провеждахме заедно“.

Иначе до момента номинираните социалисти за председател на партията са общо 52, остават за провеждане 8 партийни конференции от общо 300.

Още по темата