Експерти: Недоволството ще приключи, когато дойдат избори

Експерти: Недоволството ще приключи, когато дойдат избори

Протестите ще продължат докато не падне правителството, а това няма да се случи скоро.
Това коментира в предаването „Здравей, България“ по NOVA политологът Слави Василев.
По думите му исканията на протестиращите да има коренна промяна в системата едва ли ще бъдат удовлетворени.
„Разумно е да очакваме появата на нов политически субект“, поясни Василев.
Темата коментира и социологът от „Тренд“ Евелина Славкова.
„Вече виждаме по-рехави протести. Недоволството ще завърши, когато дойдат изборите. Въпросът е дали след това протестиращите ще бъдат удовлетворени от избора“, посочи Славкова.
Според нея ни очаква много шарен парламент.
„Вече въпросът е кои политически сили ще съставят следващото правителство. ГЕРБ няма как да станат трета политическа сила. Те са вече 10 години в управлението, имат твърд електорат, държат местната власт. Виждали сме ги няколко пъти да влизат в коалиция с Реформаторския блок или с „Обединени патриоти“. Може да има правителство на малцинството, може да има правителство, подкрепено от други политически сили, може да има управление между ГЕРБ и БСП. Възможно е двете партии да се обединят, за да се борят кризата, може да има анти-ГЕРБ фронт, който да управлява. Всичко е възможно“, поясни Славкова.
Според нея президентът ще направи грешка, ако тръгне да създава политическа формация.
Според Слави Василев има прозорец за нов политически субект, но не смята, че президентът пряко ще се ангажира да стане лидер на нова политическа формация. Той би могъл да подкрепи, което е напълно реална възможност в контекста на събитията, посочи Васиелев./Вести БГ

Още по темата