Опровергаха много митове за витамин С

Опровергаха много митове за витамин С

Освен здравната криза, която преживяваме и чиито контрол, все още изглежда далечен, настъпването на студените месеци винаги е синоним на настинки, грип, хрема. Един вид „перфектна буря“, която, за съжаление, прави есента труден сезон. Несъмнено използването на ваксините, които имаме ще играе в полза на нашето здраве. Както и наличието на силна имунна система, готова да „се бори с потенциални врагове“. В този смисъл винаги сме чували, че един от ключовете за постигането на това е да обърнем внимание на храната, която слагаме в пазарската количка. По-конкретно, често се препоръчва да залагате на продукти, богати на витамин С.
Нека да поговорим за храната, която достига до нашата маса. Днес се запитахме кои храни са способни да ни осигурят толкова желаната инжекция на споменатия витамин. Търсейки тези отговори, открихме например, че тук портокалът в никакъв случай не е единственият, който съдържа този витамин, а също така се сблъскваме и с много други вярвания, свързани с витамин С, толкова широко разпространени, колкото и неверни.
Ето някои от онези велики митове, разбулени от списание „Ола“:
Трябва да внимаваме за недостиг на витамин С
Нека започнем с това, което е вярно: Витамин С е основно хранително вещество за нашето тяло: той участва пряко в имунната система, в поддържането на костната плътност, в образуването на колаген в ставите, в усвояването на желязото, в доброто здраве на кожата. Проблемът е, че тялото ни не е в състояние да произвежда само това хранително вещество или да го съхранява, така че трябва да го набавяме с храната. За разлика от това, което се случва например с витамин D, чийто дефицит в нашето население е доста често срещан, ние имаме „повече от достатъчно“ нива на витамин С. И ако здравните препоръки за приема на споменатия витамин варират около 90 mg на ден за мъже и 75 mg за жени, според експерти, испанското население, например, далеч надхвърля тези цифри (умножавайки го по 2, дори по 3 или 4). Всъщност трябва да има много значителни ограничения в диетата, за да се стигне до дефицит на този витамин. По този начин диета, богата на пресни храни, особено плодове и зеленчуци, ще ни осигури повече от необходимите нива на витамин С.
Колкото повече витамин С, толкова по-добре.
Връзката между витамин С и доброто здраве на имунната система може да ни накара да мислим: колкото повече, толкова по-добре. Грешка. Нищо или почти нищо в излишък не е добро. И тук не сме изправени пред никакво изключение. Поддържането на адекватни нива на витамин С е много полезно, но повишаването им в излишък може дори да има обратен ефект: много пъти може лесно да се елиминира чрез урината, но ако тези нива са твърде високи, това може да доведе до заболявания като диария, гадене, спазми в стомаха … Така че определено не. Приемът на повече витамин С никога няма да бъде синоним на по-голяма полза за тялото ни.
Хранителните добавки са наш съюзник за добро здраве
Именно поради всички тези причини, не бива да разбираме добавките с витамин С като големи съюзници на здравето. Говорим, разбира се, като цяло, за възрастното и здраво население. От една страна, вече коментирахме, че сме повече от удобни, когато става въпрос за приема на този витамин. И от друга страна, вече коментирахме, че превишението не представлява полза. Така че, освен ако не е предписано от лекар, забравете за тези добавки както и за „богатите на витамин С“ храни, които виждаме на пазарите.
Портокалите са най-богати на витамин С
Да, вярно е, че портокалите са чудесен източник на витамин С, но те не са единственият, нито този, който допринася най-много за набавянето му. Например, чушките явно изпреварват портокалите в количеството на този витамин. Киви, ягоди, папая, броколи, брюкселско зеле, магданоз също са чудесен източник … Но повече, отколкото в конкретни храни, препоръчително е като цяло да включите добро количество в ежедневните си менюта на пресни плодове и зеленчуци. Просто като направим това, ще покрием необходимите нива на витамин С.
Храните богати на витамин С помагат в превенцията на грипоподобните заболявания
Отвъд мита няма научни доказателства, които да оправдаят това твърдение. Това може би се отнася до недохранени популации, с дефицит на витамин С, което, както казахме, не е нашия случай. Да, има някои изследвания, макар и не напълно убедителни, които насочват не толкова към профилактичен ефект, колкото към определен ефект от намаляването на продължителността на тези заболявания, след като се появят. Във всеки случай има много по-ефективна „формула“, когато става въпрос за предотвратяване на грип, отколкото да поглъщаме количества портокали и вече знаем твърде добре: измиване на ръцете.
Пийте бързо сока, защото изчезват витамините
Може ли да има мит, по-широко разпространен от този относно витамин С? Е, ако все още не сте го направили, е време да го прогоните. И то е, че през 2002 г. беше доказано, че въпреки че витамин С (аскорбинова киселина) се окислява, образуваното вещество, наречено дехидроаскорбинова киселина, продължава да има същите свойства като витамин С. И за да изчезнат тези свойства, трябва да минат няколко часа или сокът да е подложен на много висока температура над 120º, което не е много често срещан навик. Така че, следващия път, когато си направите сок, не е нужно да го пиете на екс веднага щом е изстискан. Поне поради хранителни причини, вкусът може да варира. Всъщност идеалното е, следващия път, когато решите да си изцедите сок, по-добре изберете да изядете целия портокал. Осигурява повече фибри, ще ви задоволи повече, приемът на калории вероятно ще бъде по-нисък . Трудно може да изядете повече от един портокал , а са малко соковете, които имат по-малко от два или три. И най-важното: при изстискване собствените захари на плода се превръщат в свободни захари, тоест такива, които трябва да се избягват.
Ефектът „детокс“ на лимона при диети
Лимонът, заедно с портокала, е другия плод в нашето колективно въображение, когато говорим за витамин С. И като панацея за здравето. Разбира се, това е напълно здравословна храна, заредена с витамини. Но в никакъв случай не е чудотворно. Капацитетът, приписван на този цитрусов плод в много случаи е фалшив. Сред тях най-популярен е неговият пречистващ ефект. И колкото и да се опитват да ни го продават по този начин, няма храна, която да пречисти или „детоксикира“ тялото ни, защото черният дроб и бъбреците вече са се погрижили за това. Разбира се, нищо не се случва да се пие вода с лимонов сок на гладно; изобщо не е вредно, но нито е лечебно, нито има големи хранителни свойства. Освен това можете да се изложите на „опасността“ да разберете този сок като заместител на други плодове, които трябва да приемаме през целия ден. Освен това лимонът, погълнат в излишък, може да доведе до ерозии в емайла на зъбите./Dariknews.bg

Още по темата