Ангелкова: Колкото българи са отишли в Гърция, толкова гърци са дошли и в България

Ангелкова: Колкото българи са отишли в Гърция, толкова гърци са дошли и в България

„Колкото българи ходят в Гърция, приблизително и толкова гърци са посетили България. За 2019 г. 1,4 млн. българи са посетили Гърция, 1,3 млн. гръцки туристи – България. Както България е в основните целеви пазари на Гърция, така и при нас Гърция е на второ място като целеви пазар“. Така коментира министърът на туризма извилите се опашки от български коли на Кулата в първия ден, в който Гърция отмени задължителната карантина. По думите й всяка година се обсъжда въпросът къде предпочитат да почиват българите – на гръцките плажове или на родното Черноморие.
На брифинг Ангелкова представи какви са очакванията за летния туристически сезон в контекста на коронакризата и откъде ще пристигнат първите чуждестранни туристи на родното море.
Стартират полетите от Нидерландия, Полша, Германия, Чехия. Първите чартърни полети на летище Бургас се очакват на 26 юни, а на летище Варна – 29 юни, съобщи тя.
„Очакваме от следващата седмица да започне постепенно раздвижване на полетната програма на всички основни туроператори, които оперират на нашия пазар и да реализираме летен туристически сезон“, каза тя.
Министърът уточни, че планираните чартърни полети за периода от края на юни до края на септември на летище Бургас са над 10 600, а на летище Варна – над 6 400.
Ангелкова посочи, че има спад с 35% за същия период през миналия летен сезон.
Скандалът с Алепу се отразява негативно на туризма ни, призна още министърката.
Ангелкова съобщи, че на 22 юни стартират интегрираните ни комуникационни кампании за съседните пазари, Германия, Вишеградската четворка, скандинавските страни, Русия, Украйна, Беларус, които са за една година, като обхващат всички комуникационни канали, а целта е да се рекламира България не само като дестинация за лятна почивка. Отделно има кампания с германските здравни каси и Българско-германската търговска камара за насърчаване на балнео- и СПА туризма в България, като има сериозен интерес от водещи германски туроператори. По думите на министъра това ще помогне на страната ни да увеличи чартърната програма за октомври, фокусирана през германските здравни каси./Dariknews.bg

Още по темата