Почитаме днес чудотворна икона на Света Богородица, излекувала болни и страдащи

Почитаме днес чудотворна икона на Света Богородица, излекувала болни и страдащи

През 17 век в живота на християните навлиза нов празник, посветен на Божията майка, след като извършила едно невиждано за времето си чудо. Това е празник на иконата на Света Богородица „Всех скорбящих радост” (Радост за всички скърбящи)
През 1688 г. Евфимия, сестрата на Московския патриарх Йоаким се разболяла тежко и бил на смъртния си одър. Въпреки това тя продължавала постоянно да се моли. Една сутрин, след продължителна и изтощителна молитва, болната Евфимия чула гласа на Пресвета Богородица, която ѝ казала, че в Преображенския храм има икона с името „Всех скорбящих радост“ (Радост на всички скърбящи).
Богородителната Дева поръчала още болната Евфимия да повика свещеника от храма, заедно с тази икона. А когато отслужи водосвет, болестта на Евфимия ще изчезне. Божията майка заръчала и още нещо. Когато Евфимия оздравее, да разказва на всички за чудотворната икона и да прославя милостта на Иисус Христос.
Чудното оздравяване на Евфимия станало точно на 24 октомври. Затова празникът се чества до ден днешен в прослава на Пресвета Богородица и Иисус Христос.
Днес във всички храмове в България, се извършва молебен за децата с увреждания, техните родители и за всички, които се грижат за тях. Решението на Светия Синод беше взето преди няколко години, а избраният ден беше именно празникът на Света Богородица „Всех скорбящих радост”.
Св. мъченик Арета е живял във втората половина на петия и първата половина на шестия век. Бил жител на град Негран, в Омиритската страна, наричана в Св. Писание Сава. В Негран и изобщо в тая страна имало много християни. Общо в страната преобладавали юдействащи евреи.
Царят на омиритските евреи, разбит от благочестивия етиопски цар, решил да отмъсти за това на християните в своите владения. С тая цел нападнал града Негран, храбро защищаван от жителите. Като не могъл със сила да го превземе, послужил си с измама – да бъде доброволно пуснат в града. Като влязъл в града, той изловил най-първите християни, начело с Арета, влиятелен християнин, отличаващ се с долбоко благочестие.
Юдействащият цар поискал от заловените християни да се откажат от вярата си, да похулят разпнатия Иисус, да покажат презрение към св. Кръст и да почнат да юдействат. Всички единодушно заявили, че не могат да се отрекат от вярата, в която са кръстени.
Жестокият цар-евреин, за да сплаши християните, заповядал да изгорят на клада всички свещеници, дякони, монаси и монахини. Арета с голямата му дружина от 240 души бил предаден на страшни изтезания.
След като никакви мъки не разклатили вярата им, по заповед на царя тия доблестни мъченици били обезглавени./Вестни Марица

Още по темата