КЗК на поправителен по сделката между ЧЕЗ и „Еврохолд“

КЗК на поправителен по сделката между ЧЕЗ и „Еврохолд“


Комисията за защита на конкуренцията е започнала повторна оценка на сделката между ЧЕЗ и „Еврохолд“ за придобиването на активите на чешкото енергийно дружество в България. Това е видно от регистъра с производствата на КЗК, където е записано, че повторната проверка е започнала на 27 август. Предмет на проверката е „Контрол върху концентрациите между предприятия“ по Закона за защита на конкуренцията. 

Антимонополната комисия бе задължена да извърши нова оценка със съдебно решение. На 23 юли Административният съд София-област отмени решението на КЗК, с което бе забранена сделката между ЧЕЗ и „Еврохолд“. Магистратите постановиха и Комисия за защита на конкуренцията да заплати на „Еврохолд“ разноските по делото в размер на малко над 10 хил. лева. 

Редно е да се отбележи, че съдебното решение изобилства от критики към работата на антимонополистите по този случай. Например в него е записано, че „практически КЗК е прескочила цялата фаза на задълбоченото проучване, с което безпрецедентно е накърнено правото на защита на участващите в концентрацията дружества“.

Освен това бе определено, че :Комисията при постановяване на решението си обаче, е допуснала съществени нарушения на административно производствените правила, които са довели до постановяване на незаконосъобразно по своята същност решение“.

КЗК се превърна в основен играч в процедурата по продажбата на активите на ЧЕЗ в България. Антимонополната комисия забрани и сделката между чешката и група и „Инерком“ на Гинка Върбакова, защото прецени, че при евентуално придобиване на чешките активи от страна на „Инерком“ има възможност за засилване на господстващото положение на обединената група.

Няколко месеца по-късно „Еврохолд“ сключи договор за придобиването на активите на ЧЕЗ за сумата от 335 млн. евро. По онова време председателят на Надзорния съвет на „Еврохолд“ Асен Христов обяви, че за да завърши сделката холдингът ще увеличи капитала си с 80 млн. евро. Останалата част от средствата ще са под формата на банков заем от две големи международни институции. Те предоставят на „Еврохолд“ над 300 млн. евро през фондовите борси у нас, във Варшава и Дъблин.

Още по темата