Бардаците отварят: Хиляди жени от България се регистрираха като проститутки в Германия

Бардаците отварят: Хиляди жени от България се регистрираха като проститутки в Германия

Броят на хората, регистрирани като секс работници пред германските власти, рязко спадна миналата година, тъй като публичните домове бяха затворени за няколко месеца поради регламентите за коронавирус, съобщават официалните данни в четвъртък. От известно време обаче и този бизнес в страната започва да се съживява, пише Illinois News Live.
Законът от 2002 г. легализира и регулира проституцията в Германия, донесе социални придобивки на секс работниците и сега те трябва да се регистрират. Въпреки това публичните домове бяха затворени като част от мерките заради пандемията на COVID-19 през март 2020 г.
В края на миналата година 24 940 проститутки са били официално регистрирани пред властите, съобщи Федералното бюро за статистика. Това е 38% намаление спрямо 40 400 през предходната година.
Една пета от регистрираните секс работнички са германски гражданки. Следват 8800 румънки, 2800 българки и 1800 унгарки.
Не е ясно колко точно цифрите описват състоянието на бизнеса. Наред с други проблеми, процесът на регистрация също беше объркан от пандемията и през последните години отне известно време, за да се установи процеса на легистриране.
Предишни оценки показват, че повече от две трети от секс работничките са нерегистрирани. Статистическото бюро заяви, че не може да предостави информация за нерегистрирани секс работнички или публични домове.
Броят на официално лицензираните заведения, предлагащи секс услуги (предимно публични домове и др.), е 2290 в края на миналата година, което е с 5% повече от 2 170-те, регистрирани през миналата година./Блиц.БГ

Още по темата