Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат

Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат

„С г-жа Йотова считаме за наш дълг да обявим още сега намерението си да се кандидатираме за втори мандат като президент и вицепрезидент на България”. Това каза президентът Румен Радев по време на отчета си по повод четвъртата годишнина от встъпването му в длъжност.
„Издигането на нашата кандидатура е честен и почтен подход към гражданите. Предстои ни плаване в бурни води и трябва да има институции с ясни приоритети и позиции“, посочи той.
Формата на издигането на кандидатурата ще стане ясна в законовоустановения срок, след парламентарните избори, обясни президентът Радев
„Не съм водил преговори с политически партии за подкрепа за кандидатурата им с Илияна Йотова за втори мандат. Най-малкото защото социалистите, които издигнаха кандидатурата ни през 2016 г., имат правото да се произнесат първи, допълни той.
„Очакваме, че с г-жа Йотова ще бъдем заедно със социалстите, и хората от ляво. Доверието между нас и БСП укрепна в тези трудни години. Очаквам да бъдем отново заедно“, каза още Радев.
„Необходим е демонтаж на управленския модел, неутрализиране на задкулисието, пресичане на корупцията и връщане на гражданите в управлението. Без постигането на тази цел, страната ни ще заема последните места в ЕС. За да преодолеем това, за да победим бедността и безправието и да съберем разделените семейства на емигрантите, България се нуждае от мощна политическа алтернатива“, заяви той.
Президентът обясни, че ранният анонс на кандидатурата цели да се даде възможност на политическите субекти да се позиционират спрямо оповестените принципи и приоритети. Както и да се помогне на българските избиратели да имат информиран избор.
Държавният глава посочи, че ролята на управляващите е да бъдат гласът на народа. Той обаче избрал да бъде при народа си. „Това не е намеса в протестите, а подкрепа за българите и бъдещето на България. Може да нямате притеснения за пряка намеса на мен и г-жа Йотова в предстоящата кампания и избори”, категоричен беше Радев.
Дали ще видим политически проект от страна на Румен Радев още на предстоящите парламентарни избори той заяви, че кандидатурата му за втори мандат сама по себе си е политически проект, който може да обедини много българи и организации.
„Измина година на бурни и драматични събития, които ускориха хода на обществено-политическите промени у нас. В тази турбулентна година президентската институция продължи да отстоява интересите на българите. Да бъде коректив и последна бариера срещу беззаконието и лобизма.
Действителността налага да имаме институции с ясни приоритети и предвидимост в своите действия, каза по време на отчета си държавният глава.
„Още в началото снех доверие от правителството, това беше акт на политическа отговорност срещу корупцията и разхищението и организираното настъпление срещу гражданските свободи“, каза още Радев.
По думите му изригналите половин година по-късно протести потвърдили правотата на мотивите му.
„Президентската институция не се скри зад институционален комфорт. Подкрепи исканията на протестиращите с присъствие и настояване за оставки“, добави той.
„Институцията ни бе стожерът, който не допусна гласът на българите и исканията им да бъдат удавени в разразилата се пропагандна война. Президентската институция бе онази, която заемаше рационални позиции по отношение на COVID-19“, заяви Румен Радев.
Относно Деня за почит към жертвите на комунизма Радев посочи, че не дели жертвите според режима, който ги е убивал или репресирал. „Мое дълбоко убеждение е, че паметта на всички български жертви е свещена. Нито разстрелите и репресиите са в 9 септември 1944 г., нито траповете, които погълнаха Христо Ясенов, Гео Милев, децата от Ястребино, имат някакво оправдание”, каза държавният глава.
Той заяви, че виждал отчаяните опити на Борисов и хората около него да възродят деленето в обществото на комунисти и антикомунисти./Dariknews.bg

Още по темата