Цветан Цветанов осветли проекта си първо в Пловдив, учредяването – на 27 септември

Цветан Цветанов осветли проекта си първо в Пловдив, учредяването – на 27 септември

На 20 септември в 11 часа стартира проектът на Цветан Цветанов „Републиканци за България“. Учредяването на най-младата партия, която ще действа на българската политическа сцена реално ще е на 27 септември в София, когато ще бъде приета учредителната декларация и ще започне същинската работа.
Това заяви самият „баща“ на новите републиканци Цветан Цветанов на специална пресконференция в Пловдив, приключила преди минути, предаде репортер на DCnews.bg.
„До момента имаме изградени структури с над 70% покритие в Пловдив и областта“, заяви той. Тази сутрин пък се е случило официалното присъединяване на голяма част от членовете на СДС – четете ТУК. На национално ниво обособените партийни ядра също са с покритие от 70%.
„Ще отстояваме дясноцентристка политика. Проектът обединява център – дясно. Искаме да има реален политически живот и затова ще има широк изпълнителен съвет, за да може експертизата и опитът да бъде съвместяван. Искаме да върнем доверието на разочарованите десни избиратели; да не се отклоняваме от евроатлантическия ни път; националпопулизмът трябва да бъде прекратен. Трябва да има толерантност между различни етноси. Затова ще има важни и знакови личности от различни етноси, ще се даде равна представителност на етносите„, поясни Цветанов.
Проектът ще работи за запазване на евроатлантическата посока, енергийна независимост, изпълнение на ангажиментите към ЕС, но и връщане духовността на българското общество, възстановяване на парламентаризма в България, прозрачност в управлението. И още – членовете на „Републиканци за България“ ще си поставят като акцент образованието, съда, туризма и подкрепата за средния и малък бизнес.
На предстоящите национални избори Цветанов и екипът му ще се явят самостоятелно, с което ще направят и първите стъпки за участие в управлението на страната. Още от сега обаче започва сериозната подготовка за следващите местни избори. Според Цветан Цветанов целта им била да станат „незаобиколим фактор в политическата ситуация в страната и парламента“. А влизането им в Народното събрание той определи като „първа стъпка към управлението на страната“.
Като свои най-важни опоненти Цветанов посочи БСП и ДПС, а като най-близки по идеи – Демократична България. По отношение възможно коалиране с ГЕРБ, бившият втори в „Граждани за Европейско Развитие на България“ заяви, че партията има много стойностни и качествени симпатизанти, но „Републиканци за България“ няма и няма да има договорки и зависимост от ГЕРБ, както и с други партии, а всичко ще се гради на принципна основа.
В тази връзка Цветан Цветанов се обърна към местната власт в града под тепетата с думите:
„В момента искам да призова и да помоля, както кмета на Пловдив, така и и тези, които имат управленски лостове за въздействие върху хората – Не го правете!“, с което загатна, че вече е имало опити за сплашване на хора, пожелали да се включат в редиците на републиканците. На въпрос – потърсил ли е Цветанов бившия кмет на града Иван Тотев, отговорът бе „не“, „не“ бе отговорът и дали Тотев е търсил Цветанов.
В Пловдив офисите на партията ще се помещават в наследствена къща на българин, живеещ от дълги години в Чикаго – Иван Тодоров. В проекта се включват още Драгомир Георгиев – председател на ОбС в Асеновград, както и колегата му от Карлово, Георги Пилев и Николай Хаджийски от структурите на СДС в Пловдив и други./DCnews.bg

Още по темата