ЕК изработва механизъм на задължителна солидарност по миграционния въпрос

ЕК изработва механизъм на задължителна солидарност по миграционния въпрос


Комисарят по вътрешните работи на Европейския съюз Илва Йохансон призовава за изработване на механизъм на задължителна солидарност между страните членки в случай на миграционен натиск, съобщава Франс прес.

В сряда тя ще представи предложението си за дългоочакваната реформа на европейската политика за предоставяне на убежище. „Това трябва да бъде задължително. Всички страни членки трябва да помагат, когато възникне ситуация или една страна членка е под натиск, когато има много хора, които имат нужда от защита“, това казва шведската еврокомисарка. И не става дума само да се преместят от една страна членка в друга кандидатите за убежище. „Може да става дума и за подпомагане на връщането към страните на произход на хората, на които е отказано предоставяне на убежище“, допълва тя.
Еврокомисарката не навлиза в подробности относно новия пакт за миграция и предоставяне на убежище, който тя ще представи на 23 септември.
Йохансон казва, че разработването на позиция, която да може да бъде приета от всички страни членки и от Европейския парламент, е било трудна задача.
Тя изразява надежда, че все пак всички ще осъзнаят, че предложението й един балансиран компромис.

Още по темата