Жестокост в Мианмар: „Не мога татко, много боли”

Жестокост в Мианмар: „Не мога татко, много боли”

Седемгодишно момиченце е застреляно в Мианмар, превръщайки се в най-младата известна жертва на репресиите след военния преврат в страната миналия месец, съобщава Би Би Си (BBC).
Семейството на Кхин Мио Чит разказва, че тя е била убита от полицията, докато е тичала към баща си, по време на нападение над дома им в град Мандалай.
Мианмарската армия увеличава използването на сила, докато протестите в страната продължават.
Правозащитната организация „Спасете децата” казва, че над 20 деца са сред десетките убити хора.
Като цяло военните твърдят, че 164 души са били убити в протести, докато групата на Асоциацията за подпомагане на политическите затворници (AAPP) определя броя на жертвите най-малко 261. Във вторник военните изразиха тъга от смъртта на протестиращите, като в същото време ги обвиниха за внасяне на анархия и насилие в страната.
Но силите за сигурност са обграждали протестиращи и има многобройни съобщения на очевидци за хора, бити и понякога разстреляни, докато военните извършват домашни набези, за да арестуват активисти и протестиращи.
„Тогава те я застреляха”
По-голямата сестра на застреляното момиченце каза, че полицаите претърсвали всички къщи в квартала им във вторник следобед, когато в крайна сметка влезли и у тях, за да търсят оръжия и да извършват арести.
„Ритнаха вратата, за да я отворят”, каза 25-годишната Мей Ту Сумая. „Когато вратата беше отворена, те попитаха баща ми дали има други хора в къщата”. Когато той казал, че няма, те го обвинили в лъжа и започнали да претърсват къщата, каза тя.
Това беше моментът, когато Кхин Мио Чит дотичала до баща им, за да седне в скута му. „Тогава те стреляха и я уцелиха”, каза Мей Ту Сумая.
В друго интервю за местна медия на общността на мюсюлманите в Мианмар бащата У Маунг Ко Хашин Бай
споделя последните думи на момиченцето си:
„Тя каза: Не мога татко, много боли”.
Момиченцето е починало само половин час по-късно, докато се возило в кола в търсене на медицинска помощ. Освен това полицията е била и арестувала 19-годишният му син.
Военните все още не са коментирали този смъртен случай.
В изявление на „Спасете децата” се казва, че е организацията е „ужасена” от смъртта на момичето, която настъпи ден след като 14-годишно момче беше застреляно в Мандалай.
„Смъртта на тези деца е особено обезпокоителна, като се има предвид, че те са били убити, докато са били в къщи, където е трябвало да бъдат защитени от нараняване. Фактът, че толкова много деца биват убивани почти ежедневно, сега показва пълно пренебрежение към човешкия живот от силите за сигурност”, казват от „Спасете децата”.
Военните власти в Мианма освободиха над 600 души,
задържани от силите за сигурност по време на масовите протести срещу преврата, извършен на 1 февруари, съобщиха световните агенции. „Ние освободихме днес 360 мъже и 268 жени от затвора Инсеин в Янгон”, заявил пред Франс прес високопоставен служител на затвора, пожелал анонимност.
Повечето от освободените днес са младежи. Сред тях е местен 32-годишен фоторепортер на Асошиейтед прес, задържан в края на февруари, докато отразявал протестите срещу хунтата, и обвинен в „разпространяването на фалшиви новини”.
Над 2800 души бяха арестувани след военния преврат, който свали от власт правителството на Аун Сан Су Чжи, според Асоциацията за подпомагане на политическите затворници, отбелязва АФП. При сблъсъци между протестиращи и войници и полицаи са загинали близо 250 човека, по данни на асоциацията.
Насроченото за днес съдебно заседание по делото на Аун Сан Су Чжи беше отложено за 1 април, съобщи нейният адвокат, цитиран от Ройтерс./Vesti.bg

Още по темата