Министър Петков разкри: Дали са 2 млн. лв. за язовир без вода

Министър Петков разкри: Дали са 2 млн. лв. за язовир без вода

Mинистърът на икономиката Кирил Петков представи резултатите от проверка на едно от дружествата под негова юрисдикция – Държавната консолидационна компания. Основната критика е към подчинената строителна компания „Монтажи” заради ремонт за над 2 милиона лева на язовир, в който обаче почти няма вода, информира NOVA.
Според резултатите от проверката Държавната консолидационна компания е прехвърлила в последните години 500 милиона лева към фирма „Монтажи”. Те от своя страна наемат подизпълнители. Заради неплатени задължения на фирма „Монтажи” е наложен запор, обяснява икономическият министър, но тя продължава да се разплаща през дъщерно дружество – „Монтажи” – София. Като пример за лошо управление на дружеството и съответно на министерството, Петков дава конкретен язовир, ремонтиран за над 2 милиона лева.
„Намираме се в язовир „Пазар дере” до Ловеч, Министерството на икономиката е принципал на Държавната консолидационна компания, която извършва ремонтни дейности на язовири, чрез „Монтажи”. Този язовир е сред топ десет приоритета на държавата. В момента язовирът ни струва 2 млн. и 350 000 лева”, посочва Кирил Петков.
Строителният експерт Владимир Барзов, който е участвал в работната група за проверките, твърди, че цените не са пазарни. „Цените са бутикови. Цена на бетон, който в София е 100 лева, тук е 200. Двойни цени за бетон. Фрапиращи са и транспортните разходи. Пет пъти по-скъпи”, каза Барзов.
Петков показва и съоръжение, част от което е стара бутилка от безалкохолна напитка.
„Не знам дали като технология е най-добрият начин за този тип съоръжения. Когато държавата обаче похарчи 2 млн. съоръженията трябва да са по-добре от това”, обясни министърът на икономиката.
В понеделник материалите от тази проверка ще бъдат предадени в прокуратурата./Вести.БГ

Още по темата