Пламен Николов: Ще спечелим още по-убедително евентуални избори

Пламен Николов: Ще спечелим още по-убедително евентуални избори

Мисля, че „Има такъв народ“ ще спечелим още по-убедително евентуални избори и няма да имаме нужда от нелоялни съюзници. Това коментира пред журналисти кандидатът за премиер на ИТН Пламен Николов, който оттегли съгласието си да заеме поста, след като „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ обявиха, че няма да подкрепят проектокабинета.
„Вероятно се предоверихме“, отчете той като грешка при преговорите с партньорите им за правителство.
„Аз съм се отказал, написал съм какви са ми личните причини, няма какво повече да добавя, заяви още кандидатът на ИТН за премиер. Представете си процедурата – ако бях одобрен за министър-председател с гласове на партиите, които не са от протестните. Отново същото щеше да стане – щях отново да подам оставка“, каза той.
„Ще преминем през чистилището на изборите“, коментира Николов и посочи, че това е редно да се направи.
Той изрази надежда да имат по-висока подкрепа, поне това виждал в социалните мрежи и в срещите му из страната.
На въпрос дали изобщо партия ИТН е имала намерение да създава кабинет, Пламен Николов коментира, че са направили всичко възможно това да се случи. Как да не сме имали намерение, дори бих могъл да кажа, че това е изключително лелеяно от нашето избирателно воинство, каза той. Това е нещо, което се очакваше от нас, добави Николов.Кандидат-премиерът коментира, че харесва всички министри от проектокабинета. Познавам ги всичките, мога да кажа, че са наистина страхотни професионалисти. И им го казах в очите, че това е цветът на българската нация според мен, заяви той.
Относно интервюто на номинирания за премиер и вътрешен министър Петър Илиев, Николов каза, че не е видял никакъв проблем. Начинът на неговата експресия също не бих искал да коментирам. Всеки от нас е различен, виждате, аз съм по-уравновесен, някои хора са по-експресивни, добави той.
Относно заявената подкрепа от ИТН за втори мандат на президента Румен Радев, Пламен Николов коментира, че той е един изключителен човек, професионалист, и се е справил чудесно през първия си мандат. Според Николов обаче не трябва да се слага знак на равенство между президента и служебното правителство. Това са различни хора, с различни експертизи. Мисля, че трябва да ги оценяваме по различни скали, добави той.
Пламен Николов каза, че няма намерение да се отказва от политика, а ще продължи като експерт.

Още по темата