95% консенсус за съдебната реформа между ИТН, ДБ и „Изправи

95% консенсус за съдебната реформа между ИТН, ДБ и „Изправи


Съдейки по разговора за правосъдие, правителство ще има, обяви депутатът от „Изправи се, ние идваме“ Николай Хаджигенов след поредния кръг разговори с „Има такъв народ“. В рамките на деня ИТН организира експертни срещи с „Демократична България“ и „Изправи се, ние идваме“ на тема правосъдие. Следващата седмица трите формации ще проведат тристранна среща, като целта е да се постигне съгласие по спорните въпроси в областта на съдебната реформа, съобщи още Хаджигенов.

Настъпваме се по програмите „Правосъдие“ на 95 процента с „Демократична България“, приятно съм и изненадан, че така е и с „Има такъв народ“. За да работи парламентът, трябва правителство. За да правим всички тези неща в частта „Правосъдие“, трябва правителство. Няма как да стане по друг начин. Предполагам, че сме близо, коментира още депутатът.

По-рано Надежда Йорданова от „Демократична България“ съобщи, че с ИТН е постигнато съгласие за нуждата от конституционни реформи, които вече така или иначе са заложени в програмите на двете партии.

Йорданова заяви, че промяната в специализираното правосъдие е важна и за двете формации, но „имаме нюанси относно това какъв модел да се възприеме и как точно да се уреди статутът на магистратите след реформата“.

Въпросът за пряк избор на главния прокурор, за каквато промяна настояват от „Има такъв народ“, и е една от основните спорни точки между ИТН и ДБ, не е поставян, съобщи още Йорданова, която беше категорична, че по отношение на прекратяването на мандата на ВСС от „Демократична България“ ще настояват това да не е самоцел. 

„Самоцелно прекратяване на мандата, неговото скъсяване и прекратяване, поставя много въпроси, включително проблеми, включително и конституционни… гледаме с притеснение към един такъв подход“, добави тя. 

„Предполагам, че до края на седмицата би трябвало да има готов кабинет с имена“, обяви депутатът от „Има такъв народ“ Радостин Василев. Той отбеляза, че е решение на политическото ръководство дали отново ще му бъде предложен министерски пост, като добави, че не знае доверието от него да е снето. Василев беше предложението на ИТН за министър на младежта и спорта в първоначално обявения от Слави Трифонов проектокабинет.

На въпрос дали очаква мандатът за съставяне на правителство да бъде връчен до края на седмицата от президента Румен Радев, депутатът отговори, че това е в прерогативите на държавния глава. 

„С тези две формации застъпването на приоритетите в този сектор е много голямо – специализираните съд и прокуратура, Висшия съдебен съвет, КПКОНПИ, Закона за съдебната власт“, каза депутатът.
 

Още по темата