Снежана Ботушарова: Правната система се нуждае от стабилност, включително политическа

Снежана Ботушарова: Правната система се нуждае от стабилност, включително политическа


„Правната система се нуждае от стабилност, което е свързано и с политическа стабилност“. Това заяви пред БНР юристката и преподавател по конституционно правосъдие в НБУ доц. д-р Снежана Ботушарова, депутат от СДС в VII Велико народно събрание, в коментар на предложението на ГЕРБ за свикване на ВНС и приемане на нова Конституция.

Тя припомни, че тогава във ВНС са били вкарани 18 проекта за конституции и комисията за изработване на нова Конституция е решила, че ще се направи един неин проект, върху който да се работи. „Такъв проект беше направен от експерти – бяхме шестима, т.нар. малка работна група, в която бяхме с проф. Велко Вълканов, Петър Обретенов, Николай Павлов, проф. Любен Корнезов и Янаки Стоилов. Един месец правихме този проект, имаше много спорове. Той се представи на комисията за изработване на нова Конституция и след сравнително бързо разглеждане влезе в пленарната зала“, обясни Ботушарова.

По думите на доц. Ботушарова в Конституцията Прокуратурата е вписана като част от съдебната система и с решение на Конституционния съд тя е там. 

„Изключение е да се дава законодателна инициатива на съдебните органи“, коментира тя по повод на някои текстове от проекта за Конституция на ГЕРБ, свързани с това.

Според нея предварително е трябвало да се направи професионална преценка дали предлаганите промени са в компетенциите на обикновено Народно събрание, или в компетенциите на ВНС.

Още по темата