36-ти ден на протести в страната

36-ти ден на протести в страната

36-ият ден на протести започна с обсада и завършва с традиционните шествия и блокади в големите градове на страната, предава NOVA.
Три кръстовища в София остават блокирани, а демонстранти отново се събират в „триъгълника на властта“. Исканията на протестиращите са непроменени – оставките на правителството и на главния прокурор.
Освен тях, недоволстващите искат дистанционно и машинно гласуване, както свикване на Велико народно събрание за промени в Конституцията. Палатковите лагери остават на пл. „Независимост”, „Орлов мост”, както и на СУ.
По-късно се очаква демонстрантите да тръгнат и на традиционното си шествие, което обикновено приключва на „Орлов мост”. Рано днес сутринта протестиращи се събраха пред служебния вход на Народното събрание и изпълниха своята закана – докато идваха на работа, депутатите бяха замервания с яйца и домати.
Беше обстрелвана и сградата на парламента. Сутрешната протестна акция мина без напрежение, не се стигна и до инциденти. Една част от протестиращите обаче отправиха вербална агресия срещу журналист.
Свиканото от опозицията заседание на Народното събрание се провали заради липса на кворум. Яйца и домати полетяха към сградата, докато вътре депутатите опитваха да се съберат, за да обсъдят актуализация на бюджета и да изслушат министър-председателя и вътрешния министър.
Стигна се и до напрежение. Активисти на „Да, България” искаха да стигнат още по-близо, до самия вход на парламента. На финала се стигна до агресия. Протестиращи атакуваха репортерката на ПИК Ива Николова по време на живо излъчване. Заради обстрела с яйце, се наложи да бъде обградена от полиция.
„Проваленото заседание на Народното събрание е поредният страхлив ход от страна на ГЕРБ и управляващите. Освен страх, нищо друго не се чете в него”, коментира една от протестиращите.
„Как за се събере кворум, като Бойко не иска да дава оставка, а в същото време го е страх да се яви пред народните представители, които ще му зададат много неудобни въпроси”, коментира друг от демонстрантите.
В Пловдив също започна антиправителствен митинг и шествие на площад „Съдинение”. Протестиращите се заканиха да блокират пет ключови кръстовища. Преди това ще тръгнат на шествие, което ще спре пред сградата на областната дирекция на полицията.
Там ще бъде поискана оставката на вътрешния министър Христо Терзийски заради съставени актове на участници в палатковия лагер. Протестът в Стара Загора започна с изграждане на каменна грамада на входа на Областната администрация.
След това протестиращите се отправиха на шествие, като бяха временно блокирани възлови кръстовища в централната част.
Източник: /DARIKnews/Снимка: Вестник Марица-протестът в Пловдив

Още по темата