Русия е готова да посредничи в Източното Средиземноморие

Русия е готова да посредничи в Източното Средиземноморие


Ситуацията във връзка с проблема за разделението на териториалните води и шелфа в Източното Средиземноморие трябва да се реши само по пътя на диалог и в рамките на международното право, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след разговори с гръцкия външен министър Никос Дендиас в Атина, предаде ТАСС.

Лавров посочи също, че Русия е готова да разгледа възможност за посредничество за решаване на проблема в Източното Средиземноморие, ако към нея бъде отправена такава молба.

Вероятно преди всичко крайбрежните страни трябва да проявяват инициатива. Ако в един момент някой ни помоли да посредничим, използвайки нашите отношения с едната или другата страна, разбира се, ние ще бъдем готови да разгледаме такава възможност, посочи Лавров.

По думите му в Източното Средиземноморие са се натрупали много проблеми. „Към тези, които от години оставаха в този район, особено в южната част на Средиземно море, се прибавиха нови проблеми. Те са добре известни. Всички те, по наше дълбоко убеждение, трябва да се решават на основата на международното право“, подчерта Лавров.

Всички проблеми, които съществуват днес в отношенията между Гърция и Турция, трябва да бъдат решени чрез пряк диалог, каза руският външен министър.

Коментирайки намерението на Гърция да разшири своите териториални води, Лавров отбеляза, че съгласно Конвенцията на ООН за морско право, всяка държава, участник в този договор, има право да установи териториални води до 12 мили ширина. „Естествено, отчитайки съображения на елементарния здрав разум и географските особености“, подчерта Лавров. Той допълни, че ако в рамките на тази конвенция плановете на две или повече държави се пресичат, решението може да бъде намерено изключително по пътя на преговорите и при уважение на интересите на едната и на другата страна.
Турция и Гърция спорят за правата за проучвания за въглеводороди в източната част на Средиземно море и имат припокриващи се виждания за обхвата на своя континентален шелф. Поучвателната мисия за газ в Източното Средиземноморие на турския сеизмографски кораб „Оруч Реис“ предизвика напрежение с Гърция. Турция изтегли в средата на септември плавателния съд от спорните води в Източно Средиземно море, за да се даде шанс на дипломатическите усилия за решаване на противоречията. На 12 октомври обаче корабът бе изпратен отново в спорната зона.

Още по темата