Само за пет часа: 68 глобени в акция „Пешеходец“ в областта

Само за пет часа: 68 глобени в акция „Пешеходец“ в областта

Продължават ли да пресичат на червено пешеходците или вече съумяват да спазват правилата на пътя?
Почти всеки шофьор е спирал, за да даде път на притичващ пешеходец. Не са малко обаче и онези, които рязко са набивали спирачка, защото пешеходецът пред тях пресича на червено.
И ако шофьорите непрестанно са обвинявани, че не спират на пешеходните пътеки и не дават предимство на пресичащите, то пешеходците с право могат също да бъдат порицани за тяхното непознаване и неспазване на правилата за движение. Или просто защото се изкушават да пресичат „екстремно“.
В рамките на засилен контрол по пътищата на областта само за 5 часа днес служителите на реда извършиха проверки на 643 водачи и 171 пешеходци.
Констатираните нарушения по ЗДвП от страна на пешеходци са 68 броя. Съставени са 12 акта и 56 глоби по фиш. 14 са нарушенията на водачи и пешеходци, преминали на червен сигнал на светофарната уредба.
В рамките на акция „Пешеходец“ са съставени 64 акта за установяване на административно нарушение и 146 глоби по фиш. В хода на проверките са констатирани 23 ма водачи, които не са използвали обезопасителен колан, а в 16 от случаите водачите са били с нередовни пътни документи. 14 са глобите наложени на водачи, които са използвали мобилен телефон докато шофират. Съставени са и 42 глоби по фиш на водачи, които не са спазили пътните знаци и маркировка.
Автоматизираните технически средства и системи са заснели 396 нарушения на скоростните режими. От ОД на МВР Пловдив призовават към толерантност и добър личен пример! Защото участието в движението като пешеходци, водачи или пътници преди всичко е споделена отговорност!

Още по темата