Църквата ликува! Почитаме красива грешница, шест имена празнуват

Църквата ликува! Почитаме красива грешница, шест имена празнуват

На днешния ден църквата почита мъченица Евдокия и седемте отроци в Ефес.
Евдокия била красива грешница от град Илиопол. Чувайки молитвите на монаха Герман, тя се обърнала към Христовата вяра и се покаяла за предишния си живот. Раздала богатствата си на бедните и страдащите християни. Покаяла се и се молила за прошка. Заедно с прошката получила и магически дар – да лекува и прави чудеса.
По-късно се оттеглила в манастир, където намерила смисъл за живота си. Като монахиня, а по-късно и като игуменка, Евдокия неведнъж е била подлагана на мъчения. В най-тежките мигове се случвали чудеса, от които мъчителите и се плашели и се покланяли на Бога, който я покровителствувал. Така мъченицата доживяла до дълбока старост. На преклонна възраст била осъдена на смърт за разпространение на християнството и е посечена с меч по време на римския император Адриан.
По времето на император Деций в Ефес живеели 7 младежи, които силно вярвали в Христа и не отстъпвали пред мъченията. За да се спасят от гоненията се скрили в пещера, която по заповед на царя била затрупана с камъни, и там намерили мъченическата си смърт.
Два века по-късно станало чудо – младежите се събудили и се върнали в своя град. Тогава в Ефес пристигнал император Теодосий. Той дълго беседвал с тях, дал им благословията си и младежите заспали вечния си сън. Оттогава на това място ставали чудеса.
На 4 август църквата почита Св. 7 отроци в Ефес. Св. прпмчца Евдокия (вечерта Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица).
Днес имен ден празнуват Евдокия, Евда, Дочка, Донка, Доко, Дочо./Вестник Марица

Още по темата