Политолог: Ключът е в ръцете на Слави Трифонов

Политолог: Ключът е в ръцете на Слави Трифонов

Продължават анализите на изборите, които отредиха 6 партии да влязат в новия парламент. Вече се чуха очакванията на водещите политически фигури, но и няколко дни по-късно все още нищо не е ясно. Според някои – предстоят нови предсрочни парламентарни избори. Според други – ще се намери консенсус и ще има кабинет в рамките на 45-ия парламент.
„Твърде вероятно е да се стигне до нови избори тази година. Предвид това, че ще има президентски избори, това ще бъде един доста силен изборен маратон, ако всички партии изпълнят заявките си, че няма да влизат в коалиции“, смята политологът Юлий Павлов.
„Най-вероятният сценарий е да имаме управление, но да нямаме коалиции. Стигнем ли до трети мандат, шансовете за успех са минимални. Надеждите са за втори мандат, който ще бъде на ИТН. Слави трябва да реши дали бързи избори ще му донесат успех или да направи консултации с другите партии от протеста“, уточни той.
„Въпросът не е дали ще са скъпи или евтини изборите, а дали резултатът ще е различен от този, който сега виждаме“, добави на свой ред колегата ну Георги Киряков.
Той подчерта, че никой няма интерес от нови избори. Ключът към новото правителство пък е в ръцете на Слави Трифонов, допуска Киряков.
„Слави Трифонов подкрепи Радев за втория му мандат. Голяма част от гласовете, които се пуснаха за Радев, се пуснаха и за референдума на Слави. Тази симбиоза между двете политически сили може да изиграе ключова роля при един служебен кабинет и предсрочни избори. Социолози коментираха, че при една такава ситуация, Слави може да е първа политическа сила“, обясни той в ефира на Bulgaria ON AIR
Той е категоричен, че Трифонов няма да наруши предизборните си обещания.
Киряков коментира също, че повечето партии не са само срещу ГЕРБ, а срещу статуквото, както и че резултатът от изборите е ясно доказателство, че има много настроения срещу Борисов. /Novini.bg

Още по темата