Си към Меркел: ЕС и Китай да „елиминират вмешателството“

Си към Меркел: ЕС и Китай да „елиминират вмешателството“


Китайският президент Си Дзинпин каза днес на германската канцлерка Ангела Меркел, че отношенията между Китай и Европейския съюз са изправени пред „разнообразни предизвикателства“, и изрази надежда, че 27-членният блок може независимо да взима правилни решения, предаде Ройтерс.

ЕС и Китай трябва да се уважават взаимно и да „елиминират вмешателството“, заявил в телефонния разговор Си, цитиран от китайската официална агенция Синхуа, която не уточнява чия намеса е имал предвид той.

Миналия месец Европейският съюз наложи първите си значими санкции срещу представители на китайските власти от 1989 г. заради предполагаеми нарушения на човешките права на уйгурите в Синдзян.

Пекин, който отхвърля обвиненията, отговори бързо, като включи в черен списък няколко евродепутати, официални комисии и неправителствени организации.

Съюзници на ЕС – САЩ, Канада и Великобритания – също санкционираха китайски служители заради нарушения на човешките права на уйгурите и сега спорът заплашва да провали инвестиционния пакт между ЕС и Китай, сключен в края на миналата година след дългогодишни преговори, отбелязва Ройтерс.

Си призовал Германия и ЕС да положат съвместни усилия с Китай за поддържане на здраво и стабилно развитие на двустранното сътрудничество. Китай желае да работи с международната общност за насърчаване на справедливо и разумно разпределение на ваксините срещу КОВИД-19 и се противопоставя на ваксинационния национализъм, казал още той.
 

Още по темата