Камарата на представителите на САЩ единодушно одобри нови санкции за руските газопроводи

Камарата на представителите на САЩ единодушно одобри нови санкции за руските газопроводи


Камарата на представителите на Конгреса на САЩ вчера единодушно одобри внасяне на поправки за затягане на санкциите срещу газопроводите „Северен поток 2“ и „Турски поток“ в проекта за бюджета за отбраната на САЩ за следващата финансова година, започваща от 1 октомври тази година, предаде ТАСС. 

Инициативата цели да втвърди вече действащите санкции по отношение на руските газопроводи Северен поток 2 и Турски поток. В края на декември миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа бюджета за отбраната за текущата финансова година, който задължава администрацията да въведе санкции по отношение на дадените проекти. 

В гласуваните от Камарата поправки става дума за въвеждане на рестрикции срещу чужди лица, които в значителна степен способстват за продажбата, арендата и предоставяне на съдове за полагане на тръбите, предназначени за строителството на двата газопровода.

Миналата седмица дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел заяви, че съюзът твърдо застава срещу едностранните санкции и заплахи за налагането им от страна на САЩ, които засяга интересите на европейски компании, в това число и по отношение на газопроводите Северен поток 2 и Турски поток, доколкото подобни мерки са в разрез с международното право.

Самият проект за бюджет за отбраната на САЩ трябва да бъде утвърден в Камарата на представителите и в Сената на Конгреса. След като двете камари на Конгреса одобрят свои версии на проектобюджета, ще бъде свикана комисия за съгласуване на детайлите в двата проекта. После пак ще се гласува в двете камари и след това текстът отива да подпис при държавния глава. Обикновено този процес продължава до есента и дори до началото на зимата, припомня ТАСС.

Още по темата